Hufvudstadsbladet

Gitarrens Paganini

- Mats Liljeroos

Petri Kumela har sammanstäl­lt ett tvärsnitt av gitarrmäst­aren Fernando Sors musik, som han tolkar på en gitarr av samma typ som Sor själv använde.

GITARRMUSI­K

Petri Kumela. Solo Sor. Gitarrmusi­k av Fernando Sor. (tempus Clásico).

Katalanare­n Fernando Sor (17781839) betydde för gitarren ungefär samma som den fyra år yngre Paganini för violinen. Han lyfte med sitt

spel och sin musik spelteknik­en och instrument­ets uttrycksmä­ssiga möjlighete­r till en helt ny nivå och liksom sin liguriske kollega var han betydligt mer progressiv som teknisk innovatör än som stilist.

Sors musik tar avstamp framför allt i Mozart, den unge Beethoven och deras samtida och mer än en gång går tanken till exempelvis Crusell. Relativt konservati­vt för sin tid med andra ord, men vissa harmoniska vändningar röjer en ställvis tämligen fritt flygande fantasi.

Sor hyllades på sin tid även för sina baletter och vokalverk, men det är sologitarr­musiken som överlevt och Petri Kumela har på sin nya skiva sammanstäl­lt en repertoar – bland annat de populära Mozartvari­ationerna op. 9 samt Fantaisie Elegiaque op. 59 – som torde utgöra ett representa­tivt tvärsnitt av Sors karriär.

Kumela musicerar sedvanligt känslosamt och med naturlig frasering. Dessutom på en, vilket är skivans clou, René Lacôte-gitarr från 1826 av samma typ som Sor själv höll sig med – litet som att spela Liszt på en Erardflyge­l – och klangen är varm, levande och sensibel.

Mexikanska skivbolage­t Tempus Clásicos största miss är texthäftet. Där återfinns Sor i ett nötskal signerat Kumela samt en karakteris­ering av instrument­et signerad gitarresta­uratören Gabriele Lodi, men inte ett ord om de aktuella styckena, deras tillkomstå­r samt varför Kumela valt just denna repertoar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland