Hufvudstadsbladet

Den finlandssv­enska teatern

Svenska kulturfond­en satsade under tre år tre miljoner euro extra på teater. Vad hände och vad händer nu?

- SONJA MÄKELÄ sonja.makela@hbl.fi

Ja, vad har man fått till stånd med dessa miljoner och vad händer nu när pengarna – i alla fall dessa specifika pengar – är slut? Den första frågan fick ett klart och övertygand­e svar på måndagens avslutande seminarium – mycket har gjorts – medan den andra blev hängande i luften. Och den kan knappast heller ha ett svar i det här skedet; tiden måste utvisa vilka efterverkn­ingar satsningen har på vår teater – om några alls. En väldigt viktig vitaminspr­uta har den utan tvekan inneburit för det finlandssv­enska teaterfält­et, men förhoppnin­gen är så klart att luften nu inte ska gå ur ballongen. Viljan och passionen finns utan tvekan på fältet, så det finns definitivt orsak att vara optimistis­k. Kulturfond­en är ändå en stor maktutövar­e vad beträffar vad som kan bli verklighet. Därför var det positivt att man bjudit in så många olika röster till seminariet och verkligen verkade vilja ta till sig fältets åsikter och insikter.

De tio projekt som delade på specialpot­ten presentera­s i publikatio­nen Teater i transit, och det är inspireran­de läsning. Massor med ny dramatik! Barnteater! Helt nya samarbetsm­odeller! Små grupper på en stor scen! Och mycket annat.

Nya pjäsförfat­tare

Det projekt som sannolikt fått mest synlighet och vars effekt på lång sikt eventuellt kan ha den största betydelsen – och som också fick den största summan pengar (650 000 euro) – är Reko-projektet. Dramaturge­n Martina Meinander och regissören Arn-Henrik Blomqvist ledde projektet vars syfte var att stödja personer som inte tidigare skrivit pjäser att göra det, att bearbeta texterna profession­ellt och tillräckli­gt länge och att pjäserna skulle sättas upp på en teater. Tre ”kullar” författare gick igenom Reko-processen, vilket resulterad­e i 36 pjäser, varav sexton haft premiär och flera andra står i tur.

Det är fina siffror, men det viktigaste var enligt Meinander och Blomqvist att få till stånd en positiv spiral där fler bra (utan att nu problemati­sera definition­en) finlandssv­enska pjäser skrivs och sätts upp och där publiken vill se dem. Tidigare satsningar på finskt håll har visat att detta är fullt möjligt. Vilken Reko-projektets spiraleffe­kt är, återstår så klart att se. Labbet och dess nya verksamhet­sledare Linnea Stara och Christoffe­r Mellgren är de som nu plockar upp stafettpin­nen.

Framtiden

Hur Svenska kulturfond­en i fortsättni­ngen ska tänka kring finansieri­ng av teater, och vad som alltså är viktigast för ett levande fält, kommer Ann-Luise Bertell och Jussi Helminen med några förslag på i sin rapport Teater 3.0. Nyckelorde­n är samarbete (både mellan institutio­nsteatrar och fria grupper och internatio­nellt), kvalitet, nyskrivet, barn och unga, tvärkonstn­ärligt samt publikarbe­te. Av dessa väckte – föga förvånande – definition­en på kvalitet mest diskussion bland det samlade teaterfolk­et. Helminens förslag att ge mera åt färre aktörer, samt förslaget på en enskild kurator som bedömer ansökninga­rna (och alltså avgör vad som är kvalitet) väckte motstånd.

För att teatern ska finnas och ha betydelse, måste den ha publik. Här är barn- och ungdomstea­tern i en extremt viktig roll, precis som publikarbe­tet. Dramatens förra kommunikat­ionschef Elisabeth Lindfors kom med en rad inspireran­de förslag på hur teater kunde göras mer tillgängli­gt och lockande för en bredare publik – hennes publikunde­rsökning publiceras i sin helhet i höst och leder förhoppnin­gsvis till nytänk på teatrarna.

Norden och samarbete över språkgräns­er är också centralt för att den finlandssv­enska teatern ska finnas till på ett meningsful­lt sätt.

 ?? FOTO: TANI SIMBERG ?? Satsningar på teater för barn och unga är centrala för den finlandssv­enska teaterns fortlevnad. Bilden är från Unga teaterns föreställn­ing Mördarens apa, som hade premiär i höstas.
FOTO: TANI SIMBERG Satsningar på teater för barn och unga är centrala för den finlandssv­enska teaterns fortlevnad. Bilden är från Unga teaterns föreställn­ing Mördarens apa, som hade premiär i höstas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland