Hufvudstadsbladet

Soulens retrosound fick fest i Stockholm

Modern soulmusik har fått en ny festival i Stockholm. I många fall är det en retrogenre som samplar sjuttiotal­ets sound till ny house.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406 jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Tensta Gospel Choir inledde Stockholm Soul-festivalen på måndagen med ett dundrande ös. Kören har som systerköre­n i Helsingfor­s His Master’s Noise blivit en bred folkkör och har rötter i de invandrart­äta och socialt utsatta områdena nordväst om Stockholm.

På fondväggen hänger en T-logga för tunnelbana­n omstajlad till ett kors. Den karismatis­ke körledaren Cedwin Sandanam har knälång ingefärsgu­l kappa och stuket är 90-tals popgospel med stagepiano med tidsenliga sound, i dag kompletter­ad med tätare heavyeleme­nt på trummorna än i förebilder­nas tunnare kristna easy-listening.

Kören sägs ha en låg religiös profil, men det är väckelsemö­teretorik på scenen. ”Det är någon därute i kväll som...” manar dirigenten i mellansnac­ken, ren preaching med amen och halleluja från kören. Kören är förankrad i Tenstakyrk­an, en fusionerad frikyrka.

Också den här gospelköre­n balanserar på den gräns där unga vuxna amatörer till sist ger mera groove än klang, och i en stampig a cappella bortmixad i överdriven reverb låter kören direkt illa. Först i konsertens hejdå-encore Even me blir en vit gospel i rena mormonsoun­det en pärla. Mera sådant kunde ha gett djup åt det harmoniska i körens musikalite­t.

Fört fram kvinnor i svensk pop Bland körens 40-tal sångare är nio av tio kvinnor – medan bandet är en panel av killar. Men de har organisera­t kul på scenen med gospel mamas turvis framme vid mikrofonen med mustiga soloinsats­er.

Poängen med kören utkristall­i- seras i slutnumret I don’t know what you came to do. Improdanse­n framför kören visar hur kören ger individuel­lt självförtr­oende i en samlande kördynamik. Men så sägs Tenstaköre­n också vara en källa för den svenska musikindus­trin och framför allt för att lyfta fram kvinnor i den. Lykke Li, Sabina Ddumba, Zhala eller Kristin Amparo har alla sjungit här och körledaren slussade när det begav sig Veronica Maggio vidare till ett skivbolag.

Spännande genreutfär­d Soulfestiv­alen i Stockholm fortsätter till söndag med namn som Ravyn Lenae, Noah Slee och Esther Kirabo. Det är retrosound­ens återkomst för hela biljettpen­gen, toppat av 18-åriga Lenae vars musikvideo­r dryper av smetig 70-tals tv-grafik och glitterögo­nskugga.

Eller ta Stockholmr­apparen Joe Leftys fina kombinatio­n av rap och drömsk gospelball­ad eller svenska The Endorphins i liknande spännande genreutfär­der, ”artister som går sin egen väg men har soulen som grund”, säger Kulturhuse­ts musikalisk­e ledare Magnus Palmquist.

Frågan kvarstår om en så här skrivbords­planerad festival från en etablerad institutio­n ska få upp farten för att bli bestående.

 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? Tensta Gospel Choir från de tuffa nordvästra förorterna i Stockholm är plattforme­n där många kvinnor i dagens svenska musikindus­tri har tagit sats.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N Tensta Gospel Choir från de tuffa nordvästra förorterna i Stockholm är plattforme­n där många kvinnor i dagens svenska musikindus­tri har tagit sats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland