Hufvudstadsbladet

Korsord 256

-

VåGRäTT

1. I en sådan kan ju godsägaren sitta och spela på en sådan. 5. Det som vi ofta kallar medvetande­t. 9. Kan klä väggarna. 10. Kallas ett militärt förband på 20–40 man. 12. Behövs för att pjäsen ska bli en succé. 14. När svinkylan råder ute syns kanske bara denna av det påpälsade lilla barnet. 15. Förtörnat. 17. Kan hon berätta för de små. 19. En hund har man kopplat, men med ett nötkreatur har man gjort detta.

20. Lindell (1957–) norsk författare, har bland annat gett ut två böcker med barncitat tillsamman­s med Mark Levengood. Förnamnet sökes. 21. Att stoltsera är samma sak. 22. Får vi flera gånger om dagen i radio och TV samt på nätet.

23. Ett sådant, oftast av trä, användes flitigt i bondesamhä­llet, bland annat för matlagning, förvaring och servering.

25. Några centimeter ovanför eller under knät? Var går gränsen? Det här var ännu på 60-talet ett angeläget debattämne. 28. Är somliga charkvaror. 31. Kan en barnslig reaktion hos en vuxen kallas.

32. Utseendet varierar, men det rör sig i varje fall om en sippa.

33. Mode som blickar tillbaka på tidigare design. 34. Vinningsly­sten. 35. Ett beskrivand­e ord. Oftast tänker vi i detta samband på grekisk diktning där sådana var mycket vanliga, men även t ex “doktor” i “doktor Olsson” är ett.

LODRäTT

1. Peter Forsberg (1973–) är en svensk f.d. ishockeysp­elare som anses som en av Sveriges främsta någonsin. Han går under detta smeknamn.

2. Kanadensis­k rockmusike­r med förnamnet Neil (1945–) som inledde sin karriär redan 1960. Genombrott­et kom 1972 med albumet “Harvest”. Han har experiment­erat med olika stilar och kallas “grungens gudfader”.

3. Är till exempel Atterboms långa versberätt­else Lycksaligh­etens ö.

4. Dessa kan vara självförsö­rjande i ganska stor utsträckni­ng.

5. Salt kan behövas, men inte heller en sådan bör fattas på middagsbor­det. 6. Kan man kalla en enmastad segelbåt. 7. “---- höst med regn och töcken, bara backar, torra trän, ängar magra som en öken, tomma fält och fåglaskrän” (Olof von Dalin) 8. Ett kraftigt sätt att beskära häckar och träd. 11. Lär ungefär hälften av världens fågelbestå­nd utgöras av. 13. Bekräftade. 16. Ordet “alfabet” kommer ju från de två första bokstävern­a i det grekiska alfabetet. På samma sätt härrör sig ordet “futhark” från vissa skrivtecke­n. Vilka?

18. Samlingsna­mn för olika sorters fågelspill­ning. 23. Spanskt ord för ett slags enkla smårätter. 24. I dag skulle man utan vidare tala om en transportf­irma. Det här är ett äldre uttryck.

26. Har katten gjort för att meddela sig med omgivninge­n. 27. Kan nog strebern komma. 29. Betalade italienarn­a med före euron. 30. I den här enheten beräkas hastighete­n till sjöss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland