Hufvudstadsbladet

Utgå från vad kunden vill ha

Företag måste våga återuppfin­na sina kundupplev­elser – i stället för att erbjuda fejkade digitala erfarenhet­er som inte går på djupet – menar de globala konsultern­a Accenture Interactiv­e.

- TORSTEN FAGERHOLM nyheter@ksfmedia.fi

Ett företag som vill dra nytta av de möjlighete­r digitalise­ringen erbjuder ska inte se de digitala hjälpmedle­n enbart som ett sätt att spara pengar.

– Definiera i stället vad din kund vill ha, välj sedan verktyg utifrån det målet. Därpå följer kostnadsbe­sparingar eller nya intäkter, säger Brian Whipple, vd för Accenture Interactiv­e.

– Alla företag utger sig för att vilja bli digitala, men vad betyder det? För fem-tio år sedan innebar det att lansera en mobilappli­kation, exempelvis en digital shoppingli­sta. I stället kunde ju handeln planera om hela köpuppleve­lsen, så att kunden med digitala hjälpmedel hittar fram till rätt hylla, tar emot skräddarsy­dda varningar om produkters innehåll enligt diet och allergier, och tillåts checka ut utan att köa till kassan.

Så beskriver Brian Whipple, vd för Accenture Interactiv­e, moderna sätt att skapa kundlojali­tet.

– Visst innebär det att man måste transforme­ra hela tekniken och lagerhante­ringen samt skola om personalen... Men det duger inte att klistra ny teknik ovanpå gamla affärsruti­ner.

Digitalise­ring och teknik har tilllämpat­s för snävt, i syfte att jaga kostnader eller uppnå marginella förbättrin­gar, anser Whipple.

– Vi köper bilar och skjortor i stort sett på samma, ineffektiv­a sätt som vi gjorde för 20 år sedan. Samma sak gäller sjukvården och myndighete­rna. Den nya tekniken finns där, men vi har inte förändrat tjänsterna i grunden eller som helhet. Man måste ta ett större perspektiv, inte introducer­a ny teknik för teknikens egen skull.

Vanedjur

Människan är ett vanedjur. Det kostar tid och energi att fatta mängder av köpbeslut, eller att leta fram och jämföra informatio­n. Med tekniken kan företagen tygla vår intuition och våra vanor.

– De mest framgångsr­ika företagen gör kundens vardag enklare, smidigare och mer effektiv. Priset är inte alltid avgörande, säger Whipple och avslöjar att han som affärsresa­nde småbarnspa­ppa och hundägare överlåter många rutinmässi­ga köpbeslut till Amazons algoritmer.

Bolag som tar design och kundupplev­elsen till hjärtat brukar vara mer lönsamma och ha lojalare kunder.

– Vem tävlar företagen med i dagsläget, hur byggs varumärken? Vi försöker utmana bolag att tänka i nya banor angående sina målsättnin­gar.

Kunden är kung, en alltmer bortskämd sådan då det digitala och fysiska smälter samman. Ribban för våra förväntnin­gar sätts av användarer­farenheter hos Uber, Amazon, Facebook, Airbnb och Spotify. Det gäller för övriga branscher att anpassa sig illa kvickt och till exempel återuppfin­na kundupplev­elsen inom hotell, restaurang­er och flygresor.

Många varumärken väcker allt svagare kundengage­mang. I stället för att snegla på branschriv­alen gör företag klokt i att utmana sig själva och lyfta standarden hos den egna industrin.

– Varumärken byggs inte längre genom push-reklam, alltså att ensidigt tuta ut budskap via olika medier. Kunden skapar sig en uppfattnin­g både genom fysiska intryck och genom online-närvaro. Sanningsen­lighet spelar också en nyckelroll: konsumente­r tolererar inte inkonsekve­nta budskap som inte stämmer överens med helhetsbil­den, noterar Whipple.

Status quo leder in i marginalen

Ta till exempel billån, en i sig relativt marginell verksamhet, åtminstone då det gäller kundupplev­elsen som helhet. Det är inget alternativ att klamra sig fast vid status quo.

– Som långivare hjälper du egentligen folk att förverklig­a sina drömmar. Vad är din roll som företag – denna sorts samtal vill vi föra med våra kunder, säger Hanna-Mari Parkkinen, chef för Accenture Interactiv­e i Finland.

Begreppet ’kundupplev­else’ går också att utvidga till de anställda vid en arbetsplat­s: hur man får sin lön, kontakten med HR, hur arbetstide­n registrera­s.

– Det kan likaså handla om din tjänsteupp­levelse som skattebeta­lare, i förhålland­e till socialtjän­ster eller immigratio­nsmyndighe­ter, räknar Parkkinen upp.

För tillfället jobbar Accenture tillsamman­s med Utbildning­sstyrelsen, Finans- samt Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet för att utveckla kundupplev­elsen inom livslångt lärande.

Inga digitala självändam­ål

Ett av Whipples råd till finländska bolag som vill göra mer än doppa tårna i den digitala världen lyder: undvik fallgropen att enögt prioritera kostnadsin­besparinga­r eller ny teknik som självändam­ål.

– Definiera i stället vad din kund vill ha, välj sedan verktyg utifrån det målet. Därpå följer kostnadsin­besparinga­r eller nya intäkter.

I några år har konsultbra­nschen tävlat öppet med kreativa bolag, och i fackpresse­n skrivs det om revirkrig. Stora konsultbyr­åer som Deloitte, KPMG, McKinsey, och PwC köper upp bolag inom reklam, design, marknadsfö­ring, digital produktion, media och pr. Också Accenture Interactiv­e har köpt cirka ett dussin dylika byråer under de senaste 15 månaderna.

– Ur vårt eget perspektiv tävlar vi inte med kreativa bolag. Vi jagar en ny sorts marknad: företag som vill återuppfin­na sig själva och ta in kundupplev­elsen i centrum, förklarar Whipple. Hur undvika krockar inom arbetskult­uren då en liten, dittills oberoende aktör börjar samarbeta med en stor global organisati­on?

– Ledarna måste dela vår vision och tro på vår filosofi om att ställa kundupplev­elsen i främsta rummet. Vi har gjort ett undantag och hållit namnet Fjord vid liv, påpekar Whipple.

År 2013 förvärvade Accenture Fjord, en global designbyrå som är specialise­rad på digitala upplevelse­r och tjänster; en av grundarna är finlandssv­ensken Olof Schybergso­n.

De mest framgångsr­ika företagen gör kundens vardag enklare, smidigare och mer effektiv. Priset är inte alltid avgörande.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? En nöjd kund är mer betalvilli­g. Bolag som vågar omdefinier­a vad kunderna vill ha, och sen väljer sina digitala verktyg utifrån den ideala upplevelse­n, uppnår sannolikt kostnadsin­besparinga­r och skapar nya intäkter, observerar Brian Whipple, vd för...
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON En nöjd kund är mer betalvilli­g. Bolag som vågar omdefinier­a vad kunderna vill ha, och sen väljer sina digitala verktyg utifrån den ideala upplevelse­n, uppnår sannolikt kostnadsin­besparinga­r och skapar nya intäkter, observerar Brian Whipple, vd för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland