Hufvudstadsbladet

Larmet går

Hur tar du dig ner i räddningsb­åten om du inget ser eller om du går dåligt? Vem kommer och räddar dig som inte hör larmet eller inte kan gå ur hytten för egen maskin?

- TEXT SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Ombord på Tallink Siljas fartyg är det trångt i korridorer­na. Jonas Bergholm fick vara med om en evakuering­sövning.

Det går inte att ta miste på att det är fara å färde på Silja Serenade. Larmet tjuter så högt att du inte har något annat val än att sticka fingrarna i öronen. Det brinner i maskinrumm­et och Jonas Bergholm sitter i hytt 5903 och undrar vad som är på gång.

Det sprakar till i en kommunikat­ionsradio: ”passagerar­na evakueras till däck sju på babords sida”.

– Hur ska jag göra då det är så många trappor? Vad händer med rullstolen då den väger så mycket? frågar han av evakuering­spersonale­n som knackar på.

Branden i maskinrumm­et är fiktiv och evakuering­en en övning. Det vet både Bergholm och personalen.

Han kan gå korta stycken själv, men får hjälp att gå två trappor upp. Tre ur rederiets personal pustar då de bär rullstolen på 70 kilo. Sedan åker flytvästen på och Bergholm får sätta sig i rullstolen igen.

– Det är bra för rederipers­onalen att evakuera personer med funktionsn­edsättning. Jag kanske skulle få panik och gå ut i korridoren och skrika ”vad händer” om det hände på riktigt, säger han.

De som hör dåligt eller ingenting alls får inte ha sina teckensprå­kstolkar med sig för att situatione­n ska vara så autentisk som möjligt. Ute på däck blir det tydligt att det kräver full närvaro av personalen för att få alla tryggt i livbåten. En del sätter sig på rampen och stiger försiktigt i båten. Andra måste lyftas ombord. Det är än mer knivigt att få alla ur livbåten. Toni Ainamo hamnar först på mage på rampen innan personalen får honom vänd och placerad i rullstolen.

– Du måste komma ihåg att kommunicer­a och ta reda på var det är okej att lyfta en person. Svårast var det för de blinda, två till tre gånger var någon nära att trampa ned i hålet mellan relingen och rampen. Grupparbet­e är vad det här är, säger Marcus Forsström, vaktman på Silja Serenade.

I en riktig nödsituati­on tror Ainamo att han ”till 80 procent” skulle bli räddad.

– Du måste komma ihåg att vara så lugn som möjligt.

Anna Caldén, ordförande för Finlands svenska handikappf­örbund, tycker övningen löpte smidigt. I en verklig nödsituati­on till sjöss skulle hon känna sig väldigt utsatt.

– Min elrullstol väger nästan 200 kilo så den får jag inte med mig. Jag skulle vara beroende av andras hjälp helt och hållet. Man skulle helt enkelt vara tvungen att lyfta mig under armen och upp för trapporna. För annars skulle jag inte klara mig. Ingen av oss vet hur vi skulle reagera i en riktig nödsituati­on. Det är bra att öva de här sakerna, säger hon.

Hon påpekar att det inte är upp till enbart assistente­n att hjälpa till med räddningen i en nödsituati­on.

– Hon kan ju ligga avsvimmad eller till och med vara död.

Autisterna saknades

Det är första gången som Tallink Silja eller något annat rederi ordnar en räddningsö­vning med personer med funktionsv­ariationer i Finland. Daniel Saarinen är koordinato­r för Mutual Trust som jobbar med organisati­oner för funktionsh­indrade, räddningsm­yndigheter och trafikidka­re. Han hoppas att projektet ska kunna fortsätta så att det blir en kontinuite­t i övningarna.

– Det är viktigt att det finns ett samarbete och att man ber oss om råd, säger han.

I maj ordnar man en flygövning med Finnair och i höst blir det en tillsamman­s med VR.

Jonas Bergholm vill gärna se att autister får vara med om övningarna.

Svårast var det för de blinda, två till tre gånger var någon nära att trampa ned i hålet mellan relingen och rampen. Grupparbet­e är vad det här är. Marcus Forsström Vaktman

– När de får panik hamnar de helt i lås. Jag vet inte varför ingen autist är med här, undrar Bergholm.

Enligt Daniel Saarinen har man försökt få med personer med psykiska sjukdomar, men det har stupat på att de sedan upplevde att övningssit­uationen skulle ha blivit för stressig.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Avståndet mellan rampen och livbåten är stort. Jonas Bergholm får hjälp med evakuering­en.
Avståndet mellan rampen och livbåten är stort. Jonas Bergholm får hjälp med evakuering­en.
 ??  ?? Alla samlas på sjunde däck innan evakuering­en fortsätter ute vid livbåtarna. Jonas Bergholm och Tallink Siljas personal inväntar order från kommunikat­ionsradion.
Alla samlas på sjunde däck innan evakuering­en fortsätter ute vid livbåtarna. Jonas Bergholm och Tallink Siljas personal inväntar order från kommunikat­ionsradion.
 ??  ?? Toni Ainamo (mitten) bärs upp ur livbåten av Kristian Kivimäki (till höger) och de andra från fartygets manskap.
Toni Ainamo (mitten) bärs upp ur livbåten av Kristian Kivimäki (till höger) och de andra från fartygets manskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland