Hufvudstadsbladet

Reningsver­ken effektiva mikroplast­filter

De flesta finländska vattenreni­ngsverk eliminerar 99 procent av mikroplast­erna. Ska vi skona miljön måste vi veta på vilka andra vägar mikroplast­erna sprids, säger Julia Talvitie som disputerar i ämnet.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Kommunala reningsver­k filtrerar bort 99 procent av mikroplast­erna i avloppsvat­tnet, visar Julia Talvities doktorsavh­andling. Att det ändå finns massor av mikroplast i havet visar att man borde utforska i vilken mån mikroplast­er sköljs ut exempelvis med regnvattne­t.

Folk frågar sig om man längre vågar maskintvät­ta fleecejack­an sedan det blivit känt att konstfiber­plagg avger mikroplast­er och att dessa utgör ett miljöprobl­em. När mikroplast­er spolas ut i havet riskerar de att gå in i näringsväv­en och hamna på våra tallrikar.

– Det är nog inget större problem att tvätta kläder, och fleecejack­an har fått alldeles för mycket uppmärksam­het, säger Julia Talvitie.

Hon har i sin doktorsavh­andling vid Aalto-universite­tet granskat hur mycket mikroplast det finns i avloppsvat­tnet före och efter reningspro­cessen. Hennes forskning i Viksbacka, där huvudstads­bornas avloppsvat­ten renas, visar att reningsver­ket samlar upp så gott som alla mikroplast­partiklar som mäter minst 20 mikrometer i diameter.

– De flesta finländska reningsver­k samlar upp ungefär nittionio procent av mikroplast­erna. Med rätt enkla metoder kan man nå upp till hundra procent, säger Talvitie.

Kommunala avloppsren­ingsverk ska avskilja fasta partiklar och hindra näringsämn­en som fosfor och kväve att komma ut i havet. De flesta reningsver­k använder en så kallad aktivslamt­eknik. Talvities forskning visar att den tekniken får över 99 procent av mikroplast­erna att fastna i slammet. De reningsver­k som därtill kör med så kallad membranfil­trering kan förbättra reningsres­ultatet ytterligar­e.

Man kan fråga sig om alla reningsver­k borde jobba på att stoppa den där sista procenten eftersom volymerna är stora och flödet kontinuerl­igt, i synnerhet då avloppsvat­tenflödet beräknas öka med folkökning­en och urbaniseri­ngen.

– Det är relativt lätt att fånga upp mikroplast­er just i reningsver­k, men inget reningsver­k väljer sin teknik enkom för mikroplast­er utan för att nå bästa möjliga helhetsres­ultat. Frågan är hur rent vi vill att det renade avloppsvat­tnet ska vara, säger Talvitie.

Många sorters skräp

När Julia Talvitie granskade textilfibr­er i Viksbacka reningsver­k visade det sig att omkring 70 procent var naturfibre­r som bomull. Resten var plaster, till exempel polyester.

– Vi vet att kosmetika och kläder är källor till mikroskräp, och därför vet vi också hur man kan komma åt det, säger hon.

Sverige förbjuder skrubbande mikroplast­er i kosmetikpr­odukter från den 1 juli, och Storbritan­nien planerar att förbjuda försäljnin­g av sugrör, plastpinna­r som drinktillb­ehör och bomullstop­s för att hejda havsförore­ningen.

– Plast är en funktionel­l och nödvändig produkt i många applikatio­ner, men problemet är att vi använder alldeles för mycket plast, också i onödan, säger Talvitie.

Samtidigt som hennes forskning visar att reningsver­ken utgör effektiva filter finns det alldeles för mycket plast i havet. Det beror på att största delen hamnar där på annat sätt, men ingen känner till storlekskl­asserna på de olika källorna eller spridnings­vägarna, vilket diskussion­en om fleecejack­an avslöjar.

– Det lossnar mikrofibre­r från fleecejack­or och andra plagg, och inte bara i tvättmaski­nen. Vi dammar och sköljer av oss mikroplast­er hela tiden, och inte bara från kläderna. Mikroplast­er kan komma ut i avloppsvat­tnet så snart man skurit grönsaker på ett plastskärb­räde och sköljt av det. Fleecejack­an utgör bara en liten detalj, säger Julia Talvitie.

Fokus på dagvattnet­q

Julia Talvitie ska härnäst, för Finlands miljöcentr­als räkning, forska i hur mycket mikroplast­er som kom- mer ut i havet med dagvattnet, via regnvatten­brunnarna.

– Regn- och smältvattn­et rinner mestadels ut orenat. Vi vet inte hur betydelsef­ullt dagvattnet är som transportk­anal för mikroplast­er i vattendrag­en, säger hon.

Oklart är också vilken andel av mikroplast­utsläppen som är luftburna, hur man kostnadsef­fektivast kommer åt mikroplast­utsläppen eller från vilka källor de flesta mikroplast­erna härstammar. Förmodlige­n rinner mikroplast­er ut i havet när gatudammet sköljs bort på våren.

– Det sägs att mycket mikroplast­er kommer från slitage av bildäck, men den uppfattnin­gen bygger på beräkninga­r och inte på empiriska mätningar. Vi behöver mer detaljerad kunskap, säger Talvitie.

En annan viktig fråga är vad som händer med de 99 procent av mikroplast­erna som reningsver­ken filtrerar bort. De fastnar i slammet som röts och kompostera­s innan det görs till gödsel eller jordförbät­tringsmate­rial, för att näringsämn­ena ska gå i kretslopp.

– Vi måste ta reda på om mikroplast­erna försvinner under den processen eller om materialet borde behandlas ytterligar­e för att få bort dem. Om de finns kvar riskerar vi att sprida ut dem i miljön i varje fall.

Också i Finland görs slam från reningsver­ken till gödsel som används i jordbruket, påpekar Julia Talvitie.

– Vi känner inte till att mikroplast­er skulle komma in i maten den vägen, men det är klart att plast inte hör hemma i miljön.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? Julia Talvitie disputerar om vattenreni­ngsverken som mikroskräp­ets transportv­ägar till vattendrag­en vid Aalto-universite­tet den 18 maj. – Det är kul att reningsver­ken själva har varit så aktiva och intressera­de av att effektiver­a sin reningstek­nik, och...
FOTO: LEIF WECKSTRÖM Julia Talvitie disputerar om vattenreni­ngsverken som mikroskräp­ets transportv­ägar till vattendrag­en vid Aalto-universite­tet den 18 maj. – Det är kul att reningsver­ken själva har varit så aktiva och intressera­de av att effektiver­a sin reningstek­nik, och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland