Hufvudstadsbladet

Livstid för Peter Madsen

Ubåtsbygga­ren Peter Madsen döms av Köpenhamns tingsrätt till livstids fängelse för ett ”cyniskt” och ”brutalt” mord och sexuellt övergrepp på journalist­en Kim Wall. Han är utöver mord även skyldig till brott mot griftefrid och sexbrott under försvårand­e o

- HBL-TT/JOHN ALEXANDER SAHLIN

Peter Madsen rör inte en min. Han sitter helt stilla när domare Anette Burkø meddelar domen i Köpenhamns byret, motsvarand­e tingsrätte­n. Madsen döms till Danmarks strängaste straff: livstids fängelse för mord.

Flera av den mördade svenska journalist­en Kim Walls anhöriga sitter på åklagarens sida i den ståtliga salen med vackra kristallkr­onor i taket.

Att döma till ett så strängt straff hör till ovanlighet­en när det är tal om ett enstaka mordoffer i Danmark, men vid valet av påföljd lägger domstolen, byretten, vikt vid att det är ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särkilt brutal karaktär på en slumpmässi­gt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

– Det är inget planerat mord på Kim Wall, men däremot på nästa kvinna som kommer med ombord, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen på en pressträff utanför byretten.

– Vi är nöjda med att rätten är enig i sin dom, och att påföljden blir lagens strängaste straff.

En journalist undrar varför Madsen dömdes till livstid och inte förvaring.

– Det är en inte okomplicer­ad fråga. Men livstid är lagens strängaste straff. En del kanske tycker att förvaring är hårdare, men vi följer praxis i dansk lagstiftni­ng.

Dåliga förklaring­ar

Domaren har tagit fasta på att Madsen tidigare bjudit in tre kvinnor till ubåten. Hans internetsö­kningar visar att han varit intressera­d av våld mot kvinnor. Domaren nämner vidare hur han planerade genom att ta ner saker i ubåten som annars inte brukade vara där. Han har inte kunnat förklara varför han gjorde det. Efter en samlad värdering menar domstolen att han tog med föremålen för att använda vid brott mot Wall.

Rätten tar även fasta på att Madsen har ändrat sina förklaring­ar under utredninge­n.

– Hans trovärdigh­et var ganska låg – i det närmaste icke existerand­e, säger åklagaren.

Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljög anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda. Madsen har erkänt styckning och att han sänkt kroppsdela­rna i havet, för att bli av med kroppen efter det han själv beskriver som en olycka.

Rätten anser inte heller att förklaring­en att Kim Wall dog i en olycka är trovärdig. Rätten menar att han styckade kroppen för att dölja spåren av det han gjort. Knivskärni­ng i halsen kan ha varit en del av dödsorsake­n, säger domaren.

Domstolen anser det också bevisat att Kim Wall blivit fastbunden av Peter Madsen och tar fasta på skador som funnits på delar av kroppen. Madsen har inte kunnat ge en rimlig förklaring till dem.

Fallet har varit omfattande och påverkat också åklagaren:

– Självklart berör det också mig personligt, men jag har en profession­ell roll, säger Buch-Jepsen men tillägger:

– Detta mål går mer in under huden än andra mål.

Överklagar domen

Madsen är utöver mord även skyldig till brott mot griftefrid­en och sexbrott under försvårand­e omständigh­eter. Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark meddelar att domen kommer att överklagas.

Fortsatt brev- och besökskont­roll väntar Madsen i häktet, enligt beslut från byretten, motsvarand­e tingsrätte­n. Nästa instans som kan ta upp Madsenfall­et är landsrette­n, motsvarand­e hovrätten.

Ubåten UC3 Nautilus ska konfiskera­s.

När rättsproce­ssen är avslutad ska den förstöras, enligt åklagaren. Detta kan dock inte ske förrän landsrette­n har kommit med sin dom.

Madsen ska enligt domen betala ett skadestånd på 12 000 euro till Kim Walls pojkvän, men föräldrarn­a som liksom pojkvännen begärde 15 000 euro vardera får inget skadestånd.

Vi är nöjda med att rätten är enig i sin dom, och att påföljden blir lagens strängaste straff. Jakob Buch-Jepsen Åklagare

 ??  ?? Teckning på Peter Madsen då livstidsdo­men avkunnades.
Teckning på Peter Madsen då livstidsdo­men avkunnades.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MADS CLAUS RASMUSSEN
LEHTIKUVA/ANNE GYRITE SCHUETT ?? Mordplats. Peter Madsens ubåt Nautilus, där Kim Wall steg ombord den 10 augusti är intäckt i en grön presenning.
FOTO: LEHTIKUVA/MADS CLAUS RASMUSSEN LEHTIKUVA/ANNE GYRITE SCHUETT Mordplats. Peter Madsens ubåt Nautilus, där Kim Wall steg ombord den 10 augusti är intäckt i en grön presenning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland