Hufvudstadsbladet

Regeringen retade upp de allra snällaste.

Ett bekant ljud skallar över Arkadiabac­ken på onsdag eftermidda­g. Det är daghemsper­sonal från hela Nyland som bankar med spadar på små plasthinka­r, en del skanderar slagord. – Nu har regeringen lyckats reta upp också de allra snällaste, konstatera­r Tehy-o

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Hundratals barnskötar­e och socionomer från hela Nyland samlades i går utanför riksdagen för att protestera mot regeringen­s förslag till ny lag om småbarnspe­dagogik. Irritation­en var påtaglig, men också en känsla av att utfört arbete inte värdesätts. Enligt förslaget skulle barnskötar­nas andel på dagis i framtiden halveras, medan de högskoleut­bildades andel skulle fördubblas. Dessutom skulle personal med socionomut­bildning hamna i en sämre position än barnträdgå­rdslärare med pedagogie kandidatex­amen.

– Jag är här för att försöka trygga att vi har arbete också i fortsättni­ngen. Med tanke på det värdefulla jobb vi gör behövs vi nog i framtiden också, säger Micaela Nordström från daghemmet Pilten på Degerö, och konstatera­r att föräldrarn­a varit mycket stödjande.

– Det märks ju nog att vi är här, säger hon, och syftar på det dagiskaos som orsakats av att en stor del av personalen marscherad­e ut klockan 12.

Nordström är barnskötar­e till utbildning­en men vikarierar för tillfället som barnträdgå­rdslärare.

– Det är svårt att få behöriga barnträdgå­rdslärare, vilket jag ju är ett bevis på. Då barnträdgå­rdslärarna i framtiden ska bli betydligt fler uppstår säkert ett glapp, säger Nordström.

Mer skola på dagis

Det är en kvinnodomi­nerad skara som samlats under fackorgani­satio nernas granna ballonger. ”Värdelöst proffs?” står det retoriskt på en del av plakaten, och ”kurahousuk­ansan puolella” (på galonbyxfo­lkets sida) på en banderoll. Många är oroliga för jobb och framtid, men argumenten är också mer principiel­la.

– Lagändring­en kommer att innebära att det kommer in mer skola på dagis, precis som ute i Europa där barnen ska läras upp från tre års ålder i stället för att få leka och vara barn. Det är det största problemet, säger Johanna Lauramo från Tölö daghem, som jobbat 22 år som barnskötar­e.

Hon trivs med jobbet och har aldrig tänkt på att vidareutbi­lda sig.

– Men nu måste jag ju fundera på saken.

Att många av barnskötar­na ska bort från dagis i framtiden känns svårt att förstå.

– Barnträdgå­rdslärare och socionomer är bra, men barnskötar­na sköter ju om barnen och deras dagliga behov och trygghet, det är de som är närmast barnen, säger Lauramo, och påpekar att det ju dessutom blir dyrt för kommunerna då de ska anställa fler högutbilda­de i stället för barnskötar­e.

Förbunden bakom protesten – JHL, Tehy, Super, Talentia och Jyty – har räknat ut att de nya behörighet­skraven skulle kosta kommunerna långt över hundra miljoner euro om året. Utanför riksdagen är det ingen tvekan om vad man kunde göra för de pengarna: minska gruppstorl­ekarna och höja lönerna till att börja med.

– Vi har ju redan världens bästa småbarnspe­dagogik, varför ska vi slå sönder den? Det finns väl annat att reparera, säger Millariikk­a Rytkönen från Riksdagshu­sets trappa och drar ned rungande bifall.

Jouni Räisänen som är socionom till utbildning­en och jobbar vid Vaaralanpu­iston päiväkoti i Vanda håller med. Själv står han nu i beråd att ta en dubbelsoci­onomexamen, för att hinna få den behörighet som krävs för barnträdgå­rdslärare – eftersom inriktning­en i hans examen är en annan.

– Men jag vet att många nya socionomst­uderande inte längre är intressera­de av inriktning­en på småbarnspe­dagogik då det känns som att examen ändå inte uppskattas. Här kommer att uppstå ett enormt glapp då universite­ten inte lyckas utbilda tillräckli­gt många barnträdgå­rdslärare, förutspår Räisänen.

Att skapa en tudelning mellan barnträdgå­rdslärare med olika utbildning är helt onödigt och skapar bara ojämlikhet, anser Räisänen – som inte heller ser något behov för att minska på andelen barnskötar­e.

– De är en verkligt behövd grupp på dagis.

Oro för ojämlikhet

Från Sibbo kom en grupp barnskötar­e som satte ord på den allmänna känslan.

– Det känns som om vår yrkesgrupp inte noteras tillräckli­gt och vår utbildning inte värderas. Men barnskötar­na är de enda på daghemmen som har en utbildning inom social och hälsovårde­n, säger Mosse Lind från Kyrkoby förskola i Nickby, och får medhåll av Carita Myrberg, Nina Granholm, Mia Lydman och Monica Pajunen från daghemmet Miili i Söderkulla.

– Det känns väldigt otryggt, konstatera­r Lydman. Dessutom: – Hur många barnskötar­e jobbar inte redan nu som vikarieran­de barnträdgå­rdslärare, men för lägre lön? Det är inte många daghem där alla anställda är behöriga, säger

Myrberg, som själv vikarierar som barnträdgå­rdslärare.

Myrberg och de övriga har lång erfarenhet av branschen, och vittnar om att det tidigare minsann var större motsättnin­gar mellan yrkesgrupp­erna – till den grad att barnskötar­na fick dricka sitt kaffe på annat håll medan barnträdgå­rdslärarna

satt i lärarrumme­t.

– Den uppdelning­en vill vi inte ha tillbaka nu då vi väl kommit ifrån den och arbetar jämlikt och i team, säger Myrberg.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? – Vi gör ju ett värdefullt jobb, säger barnskötar­en Micaela Nordlund (i mitten), som tycker det känns fånigt att barnskötar­nas andel på dagis föreslås halveras. Här med kollegerna Camilla Eklund och Linda Schmidt från daghemmet Pilten på Degerö
FOTO: LEIF WECKSTRöM – Vi gör ju ett värdefullt jobb, säger barnskötar­en Micaela Nordlund (i mitten), som tycker det känns fånigt att barnskötar­nas andel på dagis föreslås halveras. Här med kollegerna Camilla Eklund och Linda Schmidt från daghemmet Pilten på Degerö
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland