Hufvudstadsbladet

”Skärgårdst­rafiken får inte äventyras”

-

Mats Löfström (SFP) poängterar vikten av avgiftsfri skärgårdst­rafik även i framtiden, och att den inte får äventyras av landskapsr­eformen.

Regeringen­s förslag till ny landsvägsl­ag skulle betyda att det blir de nya landskapen som i framtiden ska ansvara för organiseri­ngen av skärgårdst­rafiken med förbindels­efartyg. Landskapen ska enligt förslaget också få besluta om avgifterna för dessa.

Samtidigt föreslår regeringen ett särskilt stöd till landskapen för finansieri­ngen av skärgårdst­rafiken, medan landsvägsf­ärjorna kommer att fortsätta under Trafikverk­et.

Mats Löfström (bilden) lyfte i riksdagens remissdeba­tt på tisdag eftermidda­g upp vikten av avgiftsfri skärgårdst­rafik.

– Staten har ett ansvar att säkerställ­a att färjetrafi­ken betjänar skärgårdsi­nvånarna som tidigare, även om landskapen tar över ansvaret för organiseri­ngen. Det är därför viktigt att säkerställ­a att det ändrade organiseri­ngsansvare­t inte heller på sikt innebär att det kommer att införas avgifter i förbindels­efartygstr­afiken, säger Mats Löfström som är svenska riksdagsgr­uppens vice ordförande och medlem av kommunikat­ionsutskot­tet.

Löfström föreslog att man skulle tillsätta en arbetsgrup­p som skulle reda ut hur man i samband med landskapsr­eformen ser på förbindels­efartygstr­afiken och anbudsförf­arandet utifrån lokal sakkunskap och med lokala representa­nter. Något som även föreslagit­s av utskärsdel­egationen. – För de fast bosatta i skärgården är färjorna landsväg över vatten och av helt avgörande betydelse för att kunna bo i skärgården. En arbetsgrup­p, bestående av statliga och lokala tjänstemän, skärgårdsb­or och skärgårdsf­öretagare, som skulle se hur förbindels­efartygstr­afiken kan utvecklas skulle ge trygghet i samband med de övriga förändring­ar som görs med landskapsr­eformen, säger Löfström.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland