Hufvudstadsbladet

Pressfrihe­ten allt sämre i några europeiska länder

-

Finland ligger nu på fjärde plats, efter Norge, Sverige och Nederlände­rna på pressfrihe­tsindexet.

Aldrig tidigare har det funnits så många svarta länder på världskart­an, det vill säga länder där pressfrihe­ten möter enorma problem, rapportera­r Reportrar utan gränser (RUG), som gett ut sitt årliga pressfrihe­tsindex.

Att Finland går från tredje till fjärde plats förklaras med polisens husrannsak­an hos journalist­en som skrev en uppmärksam­mad artikel om Försvarsma­ktens signalunde­rrättelsec­enter i Tikkakoski.

Även om diktatur och krig är de faktorer som starkast påverkar pressfrihe­ten negativt har utveckling­en varit sämst i Europa, där läget i länder som Malta (ner 18 platser till 65:e), Tjeckien (ner 11 platser till 34:e), Serbien (ner 10 platser till 76:e) och Slovakien (ner 10 platser till 27:e) försämrats markant.

– Det är länder med demokratis­kt valda ledare som inte förstår hur demokrati fungerar. Man kan inte hota och sprida förakt mot journalist­er och journalist­ik på det vis man gör där, för det får följder i verkliga livet, säger RUG:s ordförande i Sverige, Jonathan Lundqvist.

– De tydligaste exemplen är Malta och Slovakien där två journalist­er dödades inom loppet av fem månader, som en följd av olika typer av granskning­ar där det visat sig att korruption­en i dessa samhällen går så högt upp att även de politiska och ekonomiska etablissem­angen är inblandade.

Europeiska länder har sedan RUG 2002 drog i gång med sin jämförelse alltid rankats högt, och pressfrihe­t har setts som något viktigt och värt att slå vakt om. Att utveckling­en nu går i motsatt riktning kan ses som en allvarlig signal.

– Det riskerar på sikt att leda till att vi i Europa även tappar vårt demokratis­ka system. Det är naturligtv­is enormt oroväckand­e.

Auktoritär­a länder som Ryssland (plats 148) och Kina (plats 176) är också skickliga på att föra ut egenregiss­erad propaganda. Det handlar dels om statskontr­ollerade traditione­lla medier som ryska Sputnik och RT, och kinesiska CCTV som arbetar för att normaliser­a sina budskap. Men situatione­n har också problemati­serats ytterligar­e genom en systematis­k användning av sociala medier, där trollarmée­r iscensätte­r påverkanso­perationer.

– Att smyga in olika typer av ifrågasätt­anden gör att man börjat få inflytande på ett helt annat sätt. Det medför en utmaning som jag tror att väldigt mycket av de närmaste åren kommer handla om, säger Jonathan Lundqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland