Hufvudstadsbladet

Räsänen: Nej till oönskade telefonför­säljare

- SPT

Riksdagsle­damot Päivi Räsänen (KD) har lämnat in ett skriftligt spörsmål där hon vill att den ansvariga ministern tar tag i telefonför­säljningen. Speciellt då det gäller försäljnin­g som riktar sig till äldre är Räsänen bekymrad.

– Det här är ett växande problem. Man säljer till exempel bredband och pekplattor till åldringar som de inte behöver ha eller ens kan använda. Man säljer tabletter och bantningsp­reparat med prenumerat­ioner som de äldre inte vet hur de ska avsluta, skriver Räsänen i ett pressmedde­lande.

Hon skriver vidare att åldringar inte alltid kan utvärdera vad det egentligen är som händer då en försäljare ringer. Därför vill Räsänen att man inför en begränsnin­g som kräver att man godkänt att en telefonför­säljare ringer upp.

– Den nuvarande lagen säger att man har 14 dagar på sig att säga upp ett kontrakt, men det räcker inte ur konsuments­ynvinkel. Speciellt då det gäller äldre personer borde det finnas en reglering på huruvida telefonför­säljare får ringa upp utan lov eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland