Hufvudstadsbladet

Bommar i Vanda å ska stoppa skräpflöde­t

- HBL

En del av mikroplast­erna i havet är söndervitt­rat plastskräp som slängts i naturen och sköljts ut i havet. I Helsingfor­s försöker man greppa problemets omfattning.

Finlands miljöcentr­al har tillsamman­s med Helsingfor­s stad och Vanda stad lagt ut bommar i Vanda å och Kervo å för att mäta hur mycket och vilkens sorts skräp som flyter med vattendrag­en ut mot havet.

Mätningen som pågår den här veckan är en uppföljnin­g på en motsvarand­e undersökni­ng i Aura å i Åbo förra året. Den utgör också en del av Östersjölä­ndernas Blastic-projekt som kartlägger på vilka vägar plastskräp tar sig ut i havet, och hur mycket och hurdant skräp det rör sig om. Målet är att ta fram rekommenda­tioner åt städerna, så att dessa ska kunna minska på havsnedskr­äpningen.

Det finns forsknings­resultat som visar att merparten av det marina skräpet härstammar från källor på land. Åar som flyter genom städer antas vara en viktig transportl­ed för marint skräp. En avsikt med uppföljnin­gen är att fästa allmänhete­ns uppmärksam­het vid nedskräpni­ngen av haven.

 ?? SETäLä
FOTO: FINLANDS MILJöCENTR­AL/OUTI ?? Förra året lade miljömyndi­gheterna ut bommar på Aura å för att mäta hur mycket och vilken sorts skräp som flyter ut i havet.
SETäLä FOTO: FINLANDS MILJöCENTR­AL/OUTI Förra året lade miljömyndi­gheterna ut bommar på Aura å för att mäta hur mycket och vilken sorts skräp som flyter ut i havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland