Hufvudstadsbladet

”Norden ska bli bäst på att återvinna plast”

Det behövs ett nordiskt forum för att hållbarhet­ssäkra plast och stärka den cirkulära ekonomin, säger Norges tidigare miljöminis­ter. Hon tar fasta på att alldeles för mycket plast bränns eller slängs i stället för att återvinnas.

- HBL

De nordiska länderna måste bli bättre och kan bli föregångar­e på att återvinna plast, som en del i miljöarbet­et och den cirkulära ekonomin, skriver Norges tidigare miljöminis­ter Tine Sundtoft (Høyre) i en rapport för Nordiska ministerrå­det. Hon påpekar att 700 000 ton plast årligen bränns eller slängs på soptippar i Norden.

Sundtoft anser att Norden behöver ett gemensamt forum för att bland annat hållbarhet­ssäkra plasten och föra en dialog om optimal plasthante­ring. Om Norden går före kunde det påverka plastpolit­iken i Europa, menar hon.

– Utgångspun­kten bör vara att all plastanvän­dning ska vara cirkulär och giftfri. Ett giftfritt kretslopp för- utsätter att problemati­ska ämnen ersätts med ofarliga i alla material som ska återvinnas, säger Sundtoft.

Rapporten lägger fram några konkreta rekommenda­tioner i linje med FN:s klimatavta­l och hållbarhet­smålen i Agenda 2030.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland