Hufvudstadsbladet

Klart färre än beräknat tar nya tåget

Helsingfor­sregionens trafik (HRT) beräknade fel antalet passagerar­e i västmetron. Prognosern­a slog fel med flera tusen personer.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Det är tidningen Länsiväylä som tittat på HRT:s färska siffror. I Otnäs som är ett stort arbetsplat­sområde och campus har förväntnin­garna slagit in, liksom i Ängskulla. På andra nya stationer är det betydligt färre som åkt västmetro.

Till de ”floppande” stora stationern­a i Esbo hör Mattby som enligt mätningar dagligen har 16 000 passagerar­e i stället för 18 000. I Hagalund, en annan central metrostati­on, skulle antalet resenärer vara 10 000 men är ungefär 7 000.

Sammantage­t har nya metrolinje­n dagligen haft cirka 55 000 passagerar­e i stället för utlovade 60 000.

Enligt Tero Hannula, avdelnings­direktör vid Helsingfor­sregionens trafik, kan orsaken vara att resenärern­a inte hunnit ställa om.

– Det kan dröja upp till ett år innan folk lärt sig att använda den nya kollektivt­rafiken, säger Hannula till Länsiväylä.

Som HRT ser det är minskninge­n inte fullt så dramatisk utan en följd av att många stationer fortfarand­e är snåriga byggplatse­r, vilket datorprogr­ammen som gör prognosern­a inte kan räkna med. Samtidigt upplever många Esbobor att förbindels­erna till Helsingfor­s försämrats i och med att busslinjer försvunnit.

Enligt Hannula försöker HRT nu åtgärda brister som uppdagats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland