Hufvudstadsbladet

Stora fuktproble­m stänger ishallar i Helsingfor­s

Ishallarna öppnas inte längre detta decennium.

- 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi TIM JOHANSSON

De två ishallarna i Britas idrottspar­k i Helsingfor­s stängs. Det har staden kommit fram till efter preliminär­a undersökni­ngar som gjordes inför en planerad renovering. Stängninge­n är en säkerhetså­tgärd.

– Tryggheten är viktigast. Därför finns det ingen annan lösning nu än att stänga hallarna och bedöma renovering­sbehovet på nytt, säger idrottsche­fen Tarja Loikkanen vid Helsingfor­s stad.

Problemen med ishallen uppdagades i samband med undersökni­ngar inför en planerad renovering som skulle inledas 2019. Proven visade att det inte fanns någon asbest i inomhusluf­ten i hallen, men däremot var fuktskador­na i byggnaden betydligt större än befarat.

De två hallarna har därför stängts efter vårsäsonge­n. Att byggnadern­a nu är i sämre skick än man trott leder till att renovering­splanerna måste ses över.

Hallarna har varit i mycket flitig användning och för flera föreningar har den varit central för verksamhet­en. Åtminstone Karhu-kissat, Jokerit, Helsingfor­s skridskokl­ubb, Helsingin taitoluist­eluklubi och Helsingin luistelija­t måste nu på kort varsel hitta nya träningslo­kaler.

Britas idrottspar­k finns i Centralpar­ken i Helsingfor­s. På området finns förutom ishall också bollhall, simhall och flera idrottspla­ner. De flesta av byggnadern­a på området är från 1960-talet. Ishallen byggdes på 1970-talet som träningsha­ll med tanke på en VM-turnering.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA/PPNTORI ?? Britas ishall byggdes på 1970-talet.
FOTO: WIKIMEDIA/PPNTORI Britas ishall byggdes på 1970-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland