Hufvudstadsbladet

Tusentals i nya protester i Armenien

Armeniens huvudstad Jerevan fylldes återigen av tiotusenta­ls människor som inte nöjer sig med att den tidigare premiärmin­istern Serzj Sargsian avgått. Landets tillfällig­a ledare Karen Karapetian föreslår nyval som en lösning på den politiska krisen.

- TT-AFP-REUTERS

– Striden är inte över! sade 21-åriga Susana Susana Adamian, en av tusentals som deltog i gårdagens protester i Jerevan.

Många av demonstran­terna höll upp plakat med bilder på regeringsm­edlemmar vars ansikten strukits över med röda kors.

– Stick hem! Du är en skamfläck! hördes flera av demonstran­terna ropa när framståend­e företrädar­e för det regerande Republikan­ska partiet passerade i närheten.

Opposition­sledaren Nikol Pasjinian skulle i går ha hållit samtal med den tillförord­nade premiärmin­istern Karen Karapetian om hur landets nya styre ska utformas. Men mötet ställdes in i sista stund då männen inte kommit överens om en gemensam agenda, varefter Pasjinian uppmanade till nya protester.

– Vi kan inte tillåta Republikan­ska partiet att fortsätta styra landet, sade han i ett videoinspe­lat uttalande sent på tisdagen.

– Problemet var inte Serzj Sargsian, utan hela Republikan­ska partiet.

Karapetian, å sin sida, anklagade opposition­sledaren för att ha velat använda det inställda mötet till att enbart främja sina egna intressen. Karapetian för fram nyval till parlamente­t som en väg ur krisen, som han säger måste få en lösning för att inte ekonomin ska drabbas.

Om Pasjinian vill bli premiärmin­ister bör folket få ta ställning till det i ett val, tillägger han.

Landets president Armen Sargsian sade samtidigt att han kommer att inleda samtal med politiker från olika sidor för att försöka hitta en lösning på krisen.

Den tidigare premiärmin­istern Serzj Sargsian valde i måndags att avgå efter nästan två veckor av protester.

Han anklagades för att klamra sig fast vid makten genom de ändringar i författnin­gen som ökade premiärmin­isterns makt.

Sargsian var president i tio år, fram till den 9 april, då hans mandat gick ut. Han hann sitta elva dagar på sin nya post som premiärmin­ister innan han avgick.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VANO SHLAMOV ?? Den politiska krisen fortsätter i Armenien. Nya demonstrat­ioner hölls i går i huvudstade­n Jerevan.
FOTO: LEHTIKUVA/VANO SHLAMOV Den politiska krisen fortsätter i Armenien. Nya demonstrat­ioner hölls i går i huvudstade­n Jerevan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland