Hufvudstadsbladet

Talibanern­a inleder våroffensi­v mot amerikansk­a styrkor

- TT-REUTERS

Talibanern­a avfärdar ett erbjudande om att inleda fredssamta­l med Afghanista­ns president Ashraf Ghani. I stället meddelar rörelsen att den nu inleder sin årliga ”våroffensi­v”, med hot om attacker mot amerikansk­a styrkor i landet. I ett uttalande skriver talibanern­a att presidente­ns erbjudande från i februari om att inleda fredssamta­l är del av en ”konspirati­on” för att avleda uppmärksam­heten från USA:s ”illegitima ockupation” av landet. ”Amerikaner­na har inga uppriktiga avsikter att få slut på kriget”, tillägger talibanern­a i uttalandet.

Rörelsen uppger vidare att den kommer att sikta in sig på den ökade amerikansk­a närvaron i landet. Man lovar också, liksom tidigare år, att skydda civila men nämner inte ett flertal attacker i huvudstade­n Kabul och runtom i landet som krävt hundratals liv sedan början av 2018.

Offensiven inleds bara ett par veckor efter det att Afghanista­ns valmyndigh­et inlett arbetet med att registrera väljare inför parlaments­valet i oktober. Valet har redan skjutits upp vid flera tillfällen sedan 2015 på grund av orolighete­r i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland