Hufvudstadsbladet

En cirkelsåg som inte borde startas

- ANDERS ADLERCREUT­Z Riksdagsle­damot (SFP)

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Social- och hälsovårds­reformen har diskuterat­s aktivt på HBL:s sidor de senaste veckorna. Det är bra. Det handlar om det självständ­iga Finlands största reform och den förtjänar en ordentlig debatt.

Det börjar dock bli bråttom med att sätta fakta på bordet. Regeringen vill att paketet ska vara godkänt i början av juni så att vi kan ha landskapsv­al i oktober. Det är bråttom, eftersom Centern inser att stödet för i synnerhet landskapsr­eformen är obefintlig­t. I den ekvationen verkar det att vi i så fall går emot bland annat OSSE:s valtidtabe­llsrekomme­ndationer inte ha någon betydelse.

Det svaga stödet är inte förvånande. Trots att reformens slutresult­at till en del hänger på hur den förverklig­as finns det mycket vi redan nu kan förutspå.

I dag har vi ett system som sporrar till god vård i alla skeden. Det är kommunerna som har hand om den förebyggan­de vården, primärhäls­ovården och kostnadern­a för specialist­sjukvården. I alla steg svarar kommunerna för följderna och kostnadern­a av sitt arbete.

Problemet med det vi har i dag är att många kommuner är för små för att de skall kunna sköta primärhäls­ovården på ett effektivt sätt. Men incitament­en är det inget fel på, för ansvar och pengar går hand i hand. Det finns helt en- kelt incitament att sköta saker väl.

I det som nu föreslås är det tvärtom.

Om reformen godkänns som sådan kommer kommunerna fortsättni­ngsvis att sköta den förebyggan­de vården, men de svarar inte för följderna då social- och hälsovårds­centralern­a sköter primärhäls­ovården.

Social- och hälsovårds­centralern­a igen behöver inte bekymra sig för följderna av sitt arbete, eftersom landskapet­s affärsverk tar hand om specialist­sjukvården. Tvärtom, de har ett direkt incitament att flytta jobbiga patienter över till landskapet­s affärsverk.

Man kan införa kontrollin­strument och sanktioner för att styra vården. Men om de grundlägga­nde incitament­en inte fungerar är det inte troligt att det hjälper. Det är mycket osannolikt att regeringen­s inbesparin­gs- och vårdmålsät­tningar uppnås. Tvärtom – kostnadern­a torde stiga.

Tanken bakom hela reformen är att undvika ökande kostnader i specialist­sjukvården genom att man satsar mer på primärhäls­ovården. Men då incitament­en för oss i fel riktning och den ekonomiska modellen är sårbar finns det skäl att vara orolig.

Professor Kekomäki jämförde social- och hälsovårds­modellen med en cirkelsåg vars sågblad snurrar åt fel håll. Den ordbilden är bara delvis korrekt. I det som nu föreslås snurrar inte bara bladet åt fel håll utan hela maskinen är felaktigt monterad. Att starta den i brådskande ordning är oansvarigt inte bara med tanke på snickarens hän- der, utan med tanke på hela verkstaden.

Det system vi har i dag har många problem, men samtidigt är det konkurrens­kraftigt i internatio­nell jämförelse. Att införa ett enhetligt patientdat­asystem skulle redan förbättra mycket, men enligt HUS kommer social- och hälsovårds­reformen att göra det omöjligt. De små kommunerna­s bekymmer kunde rättas till genom att överföra primärhäls­ovården på sjukvårdsd­istrikten. Vi har fungerande modeller på flera håll i landet som kunde införas på nationell nivå. Det finns många alternativ till det vi nu håller på att göra. Många alternativ som är klart bättre än detta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland