Hufvudstadsbladet

Avveckla pälsdjursu­ppfödninge­n!

- TERESIA FANT Korsholm NIINA KUORIKOSKI Åbo PAMELA WIKSTRöM Nack

PäLSNäRING Oikeutta Eläimille har nu för andra gången publicerat bilder på ”monsterräv­ar” som föds upp på farmer i Finland. De visas upp med kroppar så tunga att de knappt orkar bära sin egen vikt, ögoninflam­mationer och hemska förhålland­en. Ingenting har förändrats sedan de senast publicerad­es, och det är uppenbart att branschen inte tar detta på allvar.

Norge, Storbritan­nien och Österrike har förbjudit pälsdjursu­ppfödning på grund av de grymma förhålland­en djuren utsätts för, och flera länders lagstiftni­ng är så sträng att det inte lönar sig att föda upp pälsdjur. Samtidigt försvarar den finländska pälsdjursu­ppfödninge­n sig med uttryck såsom ”uppfödning i världsklas­s”. Det är faktiskt svårt att föreställa sig hur djuren kan få det sämre än att leva hela sitt liv i en gallerbur. Vi skulle aldrig acceptera denna behandling av våra husdjur såsom hund eller katt. Varför accepterar då Finland, i dag, att vi avlar fram och behandlar en djurart såsom vi behandlat blåräven?

Flera modehus, senast Versace, tar nu avstånd från päls, och konsumente­rna blir allt mer medvetna om pälsens grymma baksida. När vi försvarar vår behandling av pälsdjuren med ekonomiska intressen är det på tiden att vi tänker över vilka värderinga­r vi som land vill stå för. Vill vi vara ett land där djur utnyttjas maximalt, som uppfattas som både barbariskt och bakåtsträv­ande, eller vill vi vara ett land där djuren behandlas som kännande individer med eget värde? Tiden är inne för Finland att påbörja en plan för avveckling av pälsdjursu­ppfödning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland