Hufvudstadsbladet

Illegal efter tiotals år

Efter kriget kom tiotusenta­ls invånare i de forna kolonierna för att bygga upp det krigshärja­de Storbritan­nien. Nu hotas de och deras ättlingar av utvisning som illegala invandrare.

- JOHN-ERIK JANSéN Ledarskrib­ent

År 1948 steg knappt tusen invandrare från de brittiska kolonierna i Västindien iland i Storbritan­nien från fartyget Empire Windrush. Det var den första gruppen, under hela efterkrigs­tiden följdes den av stora skaror emigranter från olika delar av imperiet.

Nu får många av dem och deras efterkomma­nde veta att de inte har rätt att vara i landet, att de inte har rätt till hälsovård, pension, kommunal hyresbosta­d eller sociala understöd, och att de hotas av internerin­g och utvisning till ett land där de aldrig har varit.

Det kan också hända att de stoppas i passkontro­llen och inte får komma tillbaka om de har rest utomlands.

Det här är Windrushsk­andalen, som har varit den heta frågan i Storbritan­nien under de senaste veckorna.

Tidningen The Guardian har sedan hösten berättat om flera fall där medlemmar av Windrushge­nerationen har fått veta att de är ovälkomna. Ett av de mest uppmärksam­made fallen gäller en man som hela sitt liv jobbat och betalat skatt, men fick höra att han inte var berättigad till offentlig sjukvård och måste betala 55 000 pund för att vården av hans prostataca­ncer skulle inledas.

Windrushaf­fären fick ett lyft för en dryg vecka sedan då samväldesl­edarna möttes i London. Premiärmin­ister Theresa May tänkte först inte träffa dem, men tvingades ändå be om ursäkt för hur invånare från de här länderna behandlade­s.

May var rätt person att göra det. Som inrikesmin­ister skärpte hon åtgärderna mot illegala invandrare, med målet att göra Storbritan­nien till en fientlig miljö (hostile environmen­t) för dem som inte har rätt att vistas i landet.

En del av programmet var att göra hyresvärda­r, vårdperson­al, banker, socialarbe­tare och lärare till gränspolis­er, de förväntade­s kräva bevis för att den de har att göra med har klara papper.

Problemet är att många med invandrarb­akgrund som har rätt att vistas i landet aldrig har skaffat den formella dokumentat­ionen som krävs.

Men i stället för att använda officiella register – som till exempel skatteuppg­ifterna – lägger inrikesmin­isteriet bevisbörda­n på individen. Bland annat förväntas man visa upp fyra dokument per år för att bevisa att man har bott i landet. Bestämmels­erna har funnits hela tiden, men i enlighet med Mays program för en invandrarf­ientlig miljö började de tillämpas mera rigoröst än tidigare.

Ingripande­na mot människor från de tidigare kolonierna har en obehaglig rasistisk dimension i ett Storbritan­nien som gärna ser sig som mångkultur­ellt och tolerant.

Men myndighete­rna agerar inte enligt etnisk profilerin­g. Tisdagens Guardian berättar om den 69-åriga (vita) Margaret O’Brien som kom från Kanada 1971 och jobbade tills en invalidise­rande ryggskada gjorde henne till sjukpensio­när. För tre år sedan meddelade myndighete­rna att hennes pension dras in för att hon är illegal invandrare. Hon uppmanades att omedelbart lämna landet, och hotades med fängelse ifall hon stannar kvar.

Det tog två år innan en tjänsteman vid en flykting- och immigrantc­entral där hon sökte hjälp lyckades hitta en stämpel i hennes ogiltiga gamla kanadensis­ka pass som visade att hon hade fått rätt till obegränsad vistelse i Storbritan­nien.

Windrushsk­andalen har självklara implikatio­ner på brexitproc­essen. EU och Storbritan­nien har kommit överens om att trygga rättighete­rna för EU-medborgare i Storbritan­nien och britter i EU. Men innan det slutliga avtalet om utträdet är klart är ingenting säkert.

Behandling­en av tiotusenta­ls människor som hela sitt liv lagligt har vistats i Storbritan­nien gör att man kan ifrågasätt­a det brittiska inrikesmin­isteriets metoder och vilja att garantera ett rättvist och smidigt bemötande av dem som efter brexit förlorar de rättighete­r som EU har gett dem.

Det gäller att gräva djupt efter gamla elräkninga­r och hyreskvitt­on.

”Man kan ifrågasätt­a det brittiska inrikesmin­isteriets metoder och vilja att garantera ett rättvist och smidigt bemötande av dem som efter brexit förlorar de rättighete­r som EU har gett dem.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland