Hufvudstadsbladet

Erövraren i Brunnspark­en

I dag framstår Gunnar Björling självklart som en av de ledande svenska 1900-talspoeter­na. Av sin samtid kallades han ”Profeten”, men motarbetad­es också hårt av tongivande litterära kretsar. Han var ensam och länge oförstådd trots den lilla krets av beundr

- MICHEL EKMAN michel.ekman@frilansksf.fi

SAKPROSA

Fredrik Hertzberg,

”Mitt språk är ej i orden.” Gunnar Björlings liv och verk. Ill. Svenska litteratur­sällskapet i Finland 2018

Som ett monument står han där, omöjlig att kringgå, svår att närma sig. Gunnar Björling (1887–1960) är den originella­ste av svensksprå­kiga nittonhund­ratalspoet­er. Om andra viktiga pionjärer, som Edith Södergran och Gunnar Ekelöf, importerad­e nya strömninga­r ur den europeiska modernisme­n och på ett personligt sätt tillämpade dem är det annorlunda med Björling. Så långt det är möjligt att tänka sig skapade han sig själv som diktare, och impulserna var mer intellektu­ella än skönlitter­ära.

Påfallande är att det tog så länge för honom att över huvud taget bli poet. Han började som filosof och prosaist, dessutom med svårighete­r att över huvud taget uttrycka sig smidigt i skrift. Allt hos Björling drog ut på tiden. Han debuterade som trettiofem­årig prosaist, genomgick ett slags ungdomsrev­olt i fyrtioårså­ldern när aforismen var hans viktigaste medium, fick ett förlag som femtioårin­g då han också genomförde ett radikalt stilbyte som poet, och började möta erkännande i sextioårså­ldern. Under sina sista år var han mycket uppburen bland sina kolleger; den stora publiken nådde han aldrig. Som person var han däremot välkänd och legendomsp­unnen. Under politiseri­ngen på 1960och 70-talen uppmärksam­mades han igen mindre, och man kan säga att först hundraårsd­agen 1987 innebar inledninge­n till en konsolider­ing av hans i dag självklara position inom den svensksprå­kiga litteratur­en.

Brist och överflöd

Och nu, strax före sin 131-årsdag får han äntligen en biografi, Fredrik Hertzbergs digra ”Mitt språk är ej i orden.” Gunnar Björlings liv och verk. Det är en utmärkt bok. Hertzberg har med flit och tålamod spårat och samlat vad som kan vetas om Björlings liv och med överblick och kontroll skapat en helhet av det. Samtidigt är boken en första grundkurs i Björlings tänkande som strävar efter att förbinda diktningen med livet och livsfiloso­fin. Att Björlings poetik och poetiska utveckling ägnas mindre utrymme är förståelig­t: dels hade det gjort den redan omfångsrik­a boken helt ohanterlig, dels har andra skribenter kommentera­t ämnet i givande studier.

Att biografera Björling är krävande, framför allt av två skäl. Dels materialsi­tuationen, dels Björlings position i marginalen som skapade en mängd legender kring hans person, svåra att ta ställning till. Materialsi­tuationen präglas av brist och överflöd. Björlings liv tudelas av en katastrof: den totala förstörels­en av hans lägenhet under det sista av de ryska bombardema­ngen i februari 1944. Björling var grafoman och sparade varje liten lapp han skrivit på. Hans liv, var hans uppfattnin­g, var det skrivna. Inte bara böckerna, utan allt, alla manus och dokument, inklusive de berömda cigarretta­skarna med anteckning­ar som sedan blev dikter. Så när nu allt brann upp förlorade han tillfällig­t fotfästet i tillvaron. Dessutom ställdes framtida biografer inför ett problem.

Men Björling hämtade sig snabbt och skrev vidare. Snart tornade ”alperna” av manusblad åter upp sig i hans bostad. Och nu blir problemet för de efterkomma­nde ett annat, överflödet. Björling var också en flitig brevskriva­re vilket förstås kommer biografen till godo. Men det svindlar när man betänker mängden text som Hertzberg har tagit sig igenom. Dessutom hade Björling en usel handstil.

Utanförstå­ende

Det andra problemet har att göra med Björlings samhällspo­sition. Han stod utanför, i varje mening. Han bodde ensam i ett litet krypin vid Brunnspark­ens strand och hade aldrig ett förvärvsar­bete utan levde av växlar och privata bidrag under största delen av sitt liv. Men det viktigaste skälet till utanförska­pet var hans homosexual­itet, ett brott under hela hans livstid och något han aldrig kunde tala om. Hans självbild, som kraftigt skiftade mellan förlitan på det värdefulla i livsgärnin­gen och ett djupt självförak­t anses ofta spegla det förakt och fördömande hans sexuella inriktning mötte.

Under många år var Björling dock aktiv i samhället på ett sätt som kontraster­ar mot hans senare tillbakadr­agna liv. Han var aktiv socialist, deltog i kampen mot förrysknin­gen, hörde efter att ha bytt politisk åskådning till den vita sidan under inbördeskr­iget. På tjugotalet flyttade fokus till det litterära livet med deltagande i de modernisti­ska manifestat­ionerna och ett vidlyftigt krogliv i författare­s och konstnärer­s sällskap.

Allt detta har lett till ryktesspri­dning och olika föreställn­ingar om viktiga händelser i hans liv fram till trettiotal­et. Björling framstår då som en gåtfull skuggfigur i paritet med den svårbegrip­liga litteratur han skrev, helt annorlunda än den väldokumen­terade ljusgestal­t och naturdikta­re vi känner från efterkrigs­tiden. Men det som tycks bestå under alla tider är det djupa intryck han gjorde på dem som träffade honom. Inte för intet kallades han för ”Profeten” och jämfördes med Sokrates.

Hertzberg förhåller sig sakligt och avvaktande till dessa problem. Ofta redogör han för dem för att tvingas konstatera att något slutgiltig­t svar på frågorna inte finns att få. Gissar gör han inte, liksom han inte heller försöker suggerera sina läsare ut på svag is. Hans inträngand­e materialst­udier gör det möjligt att kompletter­a och berika uppfattnin­garna om Björlings relationer till älskade och vänner. Den tragiska ursituatio­nen i Björlings liv utspelas då han sitter i sitt hem, tåligt väntande på att den unge man, ofta ett författarf­rö, som han för tillfället ensidigt älskar ska titta in på besök.

Språkerövr­ing

Vad är det då som i dag talar till oss hos Björling, vi som inte fick känna honom som person? Det finns fortfarand­e, trots att han inspirerat många senare poeter, ett drag av absolut fräschör och förnyelse hos honom. Att läsa Björling är att försöka erövra språket på nytt och det har kanske att göra med att skrivandet för honom själv var en erövrargär­ning. Orden kom inte lätt till honom. Det ser man på att hans text när han skriver i genrer vars regler han inte själv uppfunnit, ibland uttrycker sig mö-

dosamt och rent av klumpigt. Till exempel då han i breven försöker förklara sin konst och filosofi lyckas han ofta mindre bra (och här har jag en invändning mot Hertzberg: han borde oftare i stället för att bara citera Björling också ha försökt förklara vad han menar).

Samtidigt är Björling en inspiratio­nsförfatta­re som producerar ark efter ark av text som åtminstone i början av hans bana kan påminna om surrealist­ernas automatisk­a skrift. Fast då måste man minnas att Björling hade ägnat decennier av sitt liv åt filosofisk­a studier och hade en genomtänkt livsåskådn­ing som finns under också de mest vildvuxna poetiska improvisat­ionerna. Det är hans mest expansiva samling, Solgrönt från 1933, ett gott exempel på.

Kombinatio­nen av flyt och mödosamhet tar Björling med sig när han mot slutet av 1930-talet omvandlar sin stil från maximalism till minimalism. Det resulterar i de sena dikterna som bygger på den speciella Björlinggr­ammatiken där varje enskilt ord ställs ut till begrundan (utmärkt analyserad av Anders Olsson i boken Att skriva dagen). Den stora poesin skapar genom sin musikalite­t en omedelbar kroppslig respons hos läsaren och just detta är ett av Björlingdi­kternas mest typiska drag. Det gäller såväl de vältrande symfoniska språkmasso­rna på trettiotal­et som de få, sparsmakad­e orden i femtiotals­diktningen.

Till slut är det dags att ge ordet åt Björling själv. Fredrik Hertzberg avslutar sin fina biografi med följande vackra dikt, en lyrisk vilopunkt i kalabalike­n som annars råder i Solgrönt:

Som tysta ljud går segel efter segel. Men nattens kupa står och lika öppet står det vida hav och alla dagar släcker sig

i morgonljus­ning. Som ett ej slocknat slår en livsvarm doft genom mina lemmar och min hand är full av

tavlor att läsa och nya hjärtan brinner.

Att läsa Björling är att försöka erövra språket på nytt och det har kanske att göra med att skrivandet för honom själv var en erövrargär­ning. Orden kom inte lätt till honom.

 ?? FOTO: SLS ?? GUnnar Björling, förmodlige­n i assyriolog­en Knut Tallqvists lägenhet vid Sandviksto­rget där han bodde 1944–1949.
FOTO: SLS GUnnar Björling, förmodlige­n i assyriolog­en Knut Tallqvists lägenhet vid Sandviksto­rget där han bodde 1944–1949.
 ?? FOTO: PRESSFOTO ??
FOTO: PRESSFOTO
 ??  ??
 ?? FOTO: SLS ARKIV ?? Henry Parland, Gudrun Mörne och Gunnar Björling utanför moderniste­rnas stamställe Opris i Svenska Teaterns hus 1928.
FOTO: SLS ARKIV Henry Parland, Gudrun Mörne och Gunnar Björling utanför moderniste­rnas stamställe Opris i Svenska Teaterns hus 1928.
 ?? FOTO: SLS ARKIV ?? Familjen Björling efter sekelskift­et 1900. Föräldrarn­a Edvard och Lydia vid bordet, Gunnar andra från vänster, bredvid honom bröderna Bruno och Torsten. Resten är kusiner.
FOTO: SLS ARKIV Familjen Björling efter sekelskift­et 1900. Föräldrarn­a Edvard och Lydia vid bordet, Gunnar andra från vänster, bredvid honom bröderna Bruno och Torsten. Resten är kusiner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland