Hufvudstadsbladet

Horace Engdahl bröt tystnaden

Horace Engdahl avfärdar alla krav på transparen­s i Svenska Akademien och karaktäris­erar forskarupp­roret som ett hjärnsläpp.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Horace Engdahl, ledamot i Svenska Akademien och före detta ständig sekreterar­e bröt tystnaden på tisdagen och yttrade sig för första gången offentligt sedan krisen i Svenska Akademien bröt ut.

Enligt Engdahl har de flera hundra forskare som i ett öppet upprop kritiserat Akademien visat prov på ”hjärnsläpp”.

”Det är rejält med hjärnor det handlar om, man kunde höra dunsen”, sade Engdahl som medverkade i programmet Nordegren & Epstein.

Vad gäller relationen till JeanClaude Arnault ”Kulturprof­ilen” och avslöjande­t om dennes sexuella trakasseri­er som Dagens Nyheter publicerad­e i november säger Engdahl att Akademien inte borde ha agerat som den gjorde.

”Vi borde inte ha inlett egna syndabocks­processer”, konstatera­r han, på tal om den advokatutr­edning som Svenska Akademien beställde.

Horace Engdahl avfärdar kraven på större synlighet i Akademiens arbete och säger att det är en fantasi att ha en akademi där allmänhete­n ”kan titta in”.

Reaktioner­na på Horace Engdahls åsikter är hårda. I Expressen beskriver Jens Liljestran­d Engdahls medverkan i radioprogr­ammet som en uppvisning i elitistisk arrogans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland