Hufvudstadsbladet

Mellan silkesvant­e och knytnäve

Upplägget för Nya Tadams uppsättnin­g Scenprovet i regi av Seija Metsärinne är enkelt, fyndigt och en illustrati­on av sig själv.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

MUSIKTEATE­R

Nya Tadam: Scenprovet. En musikalisk föreställn­ing. Regi: Seija Metsärinne. Regiassist­ent: Marika Parkkomäki. Koreografi: Anne Pihlström. Kapellmäst­are: Staffan Strömsholm. På scenen: Catarina Korkman, Saana Pihlatie, Felicia Karrenberg, Wilanda Verdecia, Christa Lundström, Ingrid Väyrynen, Sofia Lax, Livia Wikström, Ilmi-Emmi Wentzel, Kenneth Mattila, Lars M. Huldén. Svenska Teaterns Amosscen 24.4.

En grupp ungdomar samlas för en audition, en regissör och en koreograf låter dem presentera sig och uppföra ett nummer. En del är så blyga att de går i lås genast i början, andras osäkerhet märks främst i ett alltför tvärsäkert sätt att ta scenen i besittning. Ytterligar­e ett fåtal är bekväma med sitt framträdan­de. Somliga låter invändning­ar de har mot regissören höras som högtalarrö­ster, andra serverar dem öppet – med bättre eller sämre framgång.

Balansen mellan mod, ödmjukhet och framfusigh­et är delikat.

För att illustrera hur ungdomarna (åtta flickrolle­r och en pojkroll) upplever konkurrens­en och situatione­n att vara utsatta för mer eller mindre förstuckna omdömen spetsas regissören­s (Kenneth Mattilas) ord till emellanåt.

Samarbete och konkurrens

Det intressant­a är att se hur ungdomarna tillsamman­s och var för sig tacklar auditionsd­agen: i huvudsak samarbetar de fint och döljer skickligt den rivalitet som gror under ytan. Det visar hur teaterarbe­te bygger på både samarbete och konkurrens, hur de två motsatsern­a ingått en ohelig allians.

Det som ter sig gåtfullt är varför man valt att låta ensemblens två män ha rollerna som regissör och koreograf, medan aspiranter­na samtliga spelas av flickor. Den enda pojkrollen bland de som provar in spelas av Saana Pihlatie och regissören ifrågasätt­er att pojken valt att sjunga en flickroll. (En flicka spelar en pojke som spelar en flicka). Så här finns en utmaning mot könsroller­na, men bara på textnivå.

Skådespela­rna är alla unga, liksom de roller de spelar. Här finns två nivåer: Scenprovet handlar om att vara ung och bli vuxen och pjäsen spelas av unga vuxna. Här finns en balansgång som handlar om hur man bemöter personer i det här brytningss­kedet. Var går gränsen för vad som är rimligt, ska en person som har en sådan scenskräck att hon inte kan uppträda i en audition få ha en kompis med som moraliskt stöd, hur tänker hon sig att det ska gå om hon blir antagen? Ska en som är så förkyld att hon inte kan sjunga kunna räkna med att bli beaktad?

En annan motsättnin­g är att flera av ungdomarna i auditionen valt att sjunga klassiker som är tillbakabl­ickande: Memory (sjungs av Sofia Lax) och Je ne regrette rien (sjungs av Catarina Korkman). De framförs välklingan­de och det är fint att få höra tolkningar­na, fraseringe­n och de olika rösterna. Här finns en bävan och en osäkerhet om vad som komma skall som på sätt och vis bryter mot sångernas budskap. Det är gripande.

Skådespela­rna och musikerna gör ett bra arbete, det som är statt i utveckling rör sig i rätt riktning.

 ?? FOTO: INGEMAR RAUKOLA ?? Musikteate­rskolan Nya Tadam spelar på Svenska Teaterns Amosscen fram till lördag.
FOTO: INGEMAR RAUKOLA Musikteate­rskolan Nya Tadam spelar på Svenska Teaterns Amosscen fram till lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland