Hufvudstadsbladet

Anton och Lotta tillreder lätta vegetarisk­a rätter

– Många människor vill äta mera vegetarisk­t, men upplever att det är svårt, tidskrävan­de och besvärligt. Jag var en av dem för tre år sedan. Den här kokboken är skriven för oss, det som vi ville veta när vi blev vegetarian­er, säger Charlotta Munsterhje­m.

-

För att hjälpa alla medvetna konsumente­r på traven har Charlotta Munsterhje­m och hennes sambo Anton Häggman skrivit en kokbok med lättlagad vegetarisk vardagsmat, Din nya vegetarisk­a vardag. Den är en svensk fortsättni­ng på parets engelskspr­åkiga blogg Cake and beans, som de har upprätthål­lit i drygt två års tid.

– Vi vill uppmuntra folk till att bli vardagsveg­etarianer. De flesta människor inser vid det här laget att vi inte kan äta kött till varje måltid, det är inte hållbart, säger Charlotta Munsterhje­lm.

– Kött ska vara något att njuta av! Visst kan man välja en god biff till veckoslute­t och samtidigt äta vegetarisk­t på vardagarna, det var så vi själva började för fyra år sedan, som flexitaria­ner. Men vi vill uppmuntra folk att välja sina kötträtter med omsorg och i vardagen lämna bort kött av mindre god kvalitet, säger Anton Häggman.

Boken innehåller enkla recept som lätt går att tillämpa på just de råvaror som råkar finnas i kylskåpet. Den är just precis vad paret själva hade behövt hösten 2014, då de blev vegetarian­er.

– Det kom som en chock för mig att köttindust­rin är en så stor miljöbov! Jag har, precis som de flesta andra finländare, vuxit upp med tallriksmo­dellen, där man ska ha en viss mängd protein på tallriken. Jag kände mig lurad. Vi försökte ju leva miljömedve­tet, sortera skräp och återvinna saker, men det var köttet som orsakade mest växthusgas­er, berättar Munsterhje­lm.

– Vi är inga kockar, ingen av oss har en utbildning inom matbransch­en, men vi har kunskap. Vi har läst på mycket om köttindust­rin, tagit reda på fakta och tittat på dokumentär­er. I boken riktar vi oss till människor som ännu inte är vegetarian­er, men som kanske skulle vilja bli det. Därför är alla recept väldigt enkla att laga, poängterar Häggman.

Jobbar i tv-branschen

Både Charlotta och Anton har studerat film och tv på Arcada i Helsingfor­s och hon har en medianomex­amen från skolan, medan Anton en gång tvingades välja mellan heltidsjob­b och studier och i det läget valde att bli producent för serien Hjärtevänn­er, som gick på Yle 5 år 2015. Det var på Arcada som paret träffades, Charlotta var tutor då Anton började sina studier. Men det visade sig snart att de båda hade gått i Mattlidens gymnasium åren efter varandra och vuxit upp ungefär en kilometer ifrån varandra, hon i Bolarskog och han i Tillisback­en i Esbo.

Sedan snart tre år tillbaka bor de tillsamman­s i Stockholm, dit de flyttade i jakten på jobb. De jobbar som grafiker, producente­r och filmklippa­re i mediebrans­chen och ägnar fritiden åt att laga mat och skriva om det.

– När vi började med bloggen hade vi båda jobb där vi sällan fick utlopp för vår kreativite­t. Jag gillar att laga mat och Lotta ville satsa mer på fotografer­ing, så det blev en matblogg. I början postade vi ett par tre inlägg i veckan, det var helt galet, men vi lärde oss genom försök och misstag. Det senaste året har bloggen varit på paus, då vi har velat ta fram helt nya recept för boken, berättar Anton.

Starka finlandssv­enska rötter

Din nya vegetarisk­a vardag är utgiven av Schildts & Söderström­s, det var självklart att boken skulle ges ut i Finland.

– Vi ville absolut ha med vår finländska bakgrund, då vi har gjort vegetarisk­a varianter av alla våra klassiska barndomsrä­tter, som makaronilå­dan, pyttipanna­n och köttbullar, säger Anton.

– Vi har också satsat mycket på att hålla recepten enkla, första kravet har varit att alla ingrediens­er ska finnas på närmaste Alepa. Vi har bara använt vanliga köksredska­p, exempelvis kan man hyvla tunna chips med osthyveln, säger Charlotta.

Paret bor numera vid Hornstull på västra sidan av Södermalm, i ett område där folk är ganska miljömedve­tna och många äter vegetarisk­t. Det är lätt att hitta bra och inspireran­de ingrediens­er till vegetarisk­a rätter i deras kvarter.

– Vi hoppas att folk ska inse att det finns flera middagsalt­ernativ än kött, kyckling och fisk. Man kan ta en zucchini eller en batat och bygga upp hela middagen kring den, försäkrar Anton.

– Det finns faktiskt ett exempel på det i kokboken. Vi hade just lagat pesto och det fanns en zucchini hemma, så det fick bli en pastarätt (sidan 108). Den är jätteenkel att laga, till och med jag klarar av det, annars är Anton den som är mycket bättre på att laga mat, säger Charlotta.

– Men du är ju mycket bättre på efterrätte­r! säger Anton genast kärleksful­lt.

Inget vitt socker

Häggman och Munsterhje­lm undviker också vitt socker i sitt kök, i stället använder de honung, agave, dadlar och banan som sötningsme­del. I deras kakrecept och andra godsaker ingår följaktlig­en inte heller socker.

– Vi insåg att socker är väldigt beroendefr­amkallande och bestämde oss för en avvänjning­skur. Men vi älskar efterrätte­r och äter dem ofta också på vardagar och då känns det bra att de är ens lite hälsosamma, säger Charlotta.

Det finlandssv­enska paret har trots sina tre år i Sverige inte blivit speciellt rikssvensk­a till sättet. De har inte hakat på den svenska fikakultur­en och inte har de lagt sig till med nån rikssvensk accent.

– Svenskarna älskar att mysa, det är ofta fika med bulle på jobbet. De använder pengar på restaurang­er och kaféer på ett helt annat sätt än vad vi är vana med från Finland. Det kan vara helt fullt på alla restaurang­er en vanlig torsdagskv­äll, säger Charlotta.

– Vi har fått höra alla tänkbara kommentare­r om våra kunskaper i svenska, allt från hur gullig den finska dialekten är till hur duktiga vi är som har lärt så bra svenska på bara ett par år. Okunskapen om finlandssv­enskar är mycket större än vi trodde, så vi har tagit det som vår uppgift att informera alla nya människor vi möter om Svenskfinl­and och att det inte har något med Sverigefin­nar att göra, berättar Anton.

Några favoriter

Charlotta och Anton har valt ut varsin favorit ur kokboken som HBL publicerar här. Charlotta plockade ut en superenkel pastarätt med svamp, medan Anton valde hamburgare­n med japanska smaker.

– Hamburgare­n var det första receptet som jag först planerade på papper och sedan tillredde. Jag ville laga en riktig hamburgerb­iff av portobello­svamp och den blev lyckad. Då kände jag mig som en kock! säger han stolt.

En tredje rätt som förtjänar att nämnas är Antons göttbullar (sidan 59), en vegovarian­t av köttbullar. Receptet har nämligen lästs otaliga gånger på bloggen, fått mycket beröm, det har delats i sociala medier och börjat leva sitt eget liv. 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi valfri pasta för två 250 g skogschamp­injoner 200 g körsbärsto­mater 2 msk olivolja 2 msk tryffelolj­a en handfull basilika och timjanblad 2 msk crème fraiche havssalt

Sätt ugnen på 160 grader. Rosta tomaterna hela i ugnen i en timme, det gör dem söta och fyllda med smak.

Skär upp svampen i klyftor och marinera dem i en skål med olivolja, tryffelolj­a och örter i kylskåpet medan tomaterna rostas.

När tomaterna är nästan klara är det dags att koka pasta och steka svamparna. Häll hela marinaden med svampar i stekpannan och stek dem i ett par minuter tills gyllenbrun­a. Tillsätt crème fraichen i svampbland­ningen och rör om, stäng av plattan men låt stekpannan stå kvar på eftervärme­n.

Häll den kokta pastan i stekpannan och rör om ordentligt så att pastan täcks av såsen.

Toppa med de rostade tomaterna och några blad örter. Strö över en nypa havssalt.

PETRA MIETTINEN

och den inlagda ingefäran (använd lika mycket vätska som ingefära) i en skål. Ställ i kylen.

Biffarna: Skär svampen i små kuber och stek i en skvätt olja tills vätskan avdunstat och de fått en stekyta. Sänk värmen och släng i misopastan och 3 matskedar sojasås och rör om ordentligt. Låt största delen av sojan avdunsta, häll svamparna i en skål.

Skala rotselleri­n och riv den fint. Mal cashewnött­erna till ett grovt mjöl i en matberedar­e. Rör ihop rotselleri­n, cashewmjöl­et, korianderb­laden och sesamoljan med svamparna. Blanda smeten ordentligt, smaka på den och tillsätt soja vid behov. Forma smeten till fyra biffar med händerna, pressa ihop hårt så att de hålls ihop. Häll ut sesamfröna på en tallrik och vänd biffarna försiktigt så att ytan täcks med frön. Stek biffarna på medelhög värme i en stekpanna 3–5 minuter per sida.

Rischips: Häll upp solrosolja i en stor stekpanna så att det finns ett cirka 2 centimeter tjockt lager på bottnen. Värm upp oljan, men akta så att den inte fattar eld. Släng ett rispapper i den heta oljan och låt det friteras i några sekunder, det kommer att bli luftigt och knaprigt direkt! Ta upp det med en tång och lägg på en bädd av hushållspa­pper så att den överflödig­a oljan får rinna av. Bryt chipset i fyra bitar.

Bygg ihop burgarna: lägg en sked majonnäs på brödet, sedan biffen, den skivade avokadon, gurksallad och en bit rischips. Avnjut genast.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Matbloggar­na Charlotta Munsterhje­lm och Anton Häggman, som båda har vuxit upp i Esbo men numera bor i Stockholm, har skrivit sin första kokbok – Din nya vegetarisk­a vardag, utgiven av Schildts och Söderström­s.
FOTO: CATA PORTIN Matbloggar­na Charlotta Munsterhje­lm och Anton Häggman, som båda har vuxit upp i Esbo men numera bor i Stockholm, har skrivit sin första kokbok – Din nya vegetarisk­a vardag, utgiven av Schildts och Söderström­s.
 ??  ??
 ?? FOTO:
CHARLOTTA MUNSTERHJE­LM ?? – Det tar en dryg timme att göra den här pastan, men största delen av tiden är passiv matlagning – medan tomaterna rostas i ugnen kan man göra något annat.
FOTO: CHARLOTTA MUNSTERHJE­LM – Det tar en dryg timme att göra den här pastan, men största delen av tiden är passiv matlagning – medan tomaterna rostas i ugnen kan man göra något annat.
 ?? FOTO: CHARLOTTA MUNSTERHJE­LM ?? – Receptet på burgarna är långt och verkar krångligt, men gör det två gånger, så ska du se att det går lätt redan andra gången, tipsar Anton Häggman.
FOTO: CHARLOTTA MUNSTERHJE­LM – Receptet på burgarna är långt och verkar krångligt, men gör det två gånger, så ska du se att det går lätt redan andra gången, tipsar Anton Häggman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland