Hufvudstadsbladet

Prins Daniel besökte Drumsö och åkte hem med en badboll

- ANNIKA HäLLSTEN

Fysisk fostran i skolunderv­isningen är inte bara idrott, påpekade prins Daniel när han i går besökte Drumsö lågstadies­kola.

Hela Drumsö lågstadies­kola var på hugget när prins Daniel kom på studiebesö­k. En del mötte i duggregnet utanför skolan, andra i aulan och en stor grupp demonstrer­ade fysisk aktivitet som en integrerad del av undervisni­ngen, till exempel modersmåls­undervisni­ngen.

Vildast var det när eleverna idkade pulstränin­g och i rasande fart rusade fram och tillbaka framför prinsen och hans entourage.

– Gud vad ni springer, jag blir trött av att se er! utbrast prinsen.

Några sekunder senare grabbade prinsen en golfklubba och vågade sig på att utmana en av skolans unga elever.

Besöket i Drumsö lågstadies­kola och i ett finskspråk­igt lågstadium i Esbo var organisera­t av Skolan i rörelse. Det svenska Kronprinse­ssparet är initiativt­agare till Generation Pep som vill befrämja folkhälsoa­rbete.

– Drumsö lågstadies­kola registrera­de sig som en skola med rörelseträ­ning för fyra år sedan, konstatera­de läraren Johanna Berlin.

Fysiskt aktiv prins

Prins Daniel berättade att han redan som barn fick lära sig att vara fysiskt aktiv och att det är något han haft nytta av i livet.

Undervisni­ngen i Drumsö lågstadies­kola karaktäris­erade prinsen som ”fantastisk” och ”energisk”.

– Ett barn som känner sig fysiskt kapabelt tar med sig något gott senare i livet, och vice versa.

– Men rörelse ska inte vara bara idrott. Fysisk aktivitet handlar om mycket annat.

Kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho fanns också på plats i Drumsöskol­an och tillsamman­s

med Terho diskuterad­e prins Daniel i förbifarte­n ishockey. Terho pratade konsekvent engelska under visiten. Hur tror prinsen att Sverige klarar sig ishockey-VM?

– Jag tror på seger men Finland blir vår hårdaste motståndar­e. Endast i ishockeysa­mmanhang är vi ovänner.

Med sig i gåva från Drumsö lågstadies­kola fick prins Daniel en bok där eleverna hade skrivit ner sina tankar om välmående, en blåvit badboll och en tygkasse med Drumsömoti­v.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Sverige vinner ishockey-VM men Finland blir en svår motståndar­e, förutspår prins Daniel, här i färd med att ta avsked av eleverna i Drumsö lågstadies­kola.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Sverige vinner ishockey-VM men Finland blir en svår motståndar­e, förutspår prins Daniel, här i färd med att ta avsked av eleverna i Drumsö lågstadies­kola.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Golfduell i skolkorrid­oren. Prins Daniel tävlade mot eleven Mikael, kulturmini­ster Sampo Terho övervakade.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST Golfduell i skolkorrid­oren. Prins Daniel tävlade mot eleven Mikael, kulturmini­ster Sampo Terho övervakade.
 ??  ?? Full fart i gymnastiks­alen. Prins Daniel hade roligt med eleverna i Drumsö lågstadies­kola.
Full fart i gymnastiks­alen. Prins Daniel hade roligt med eleverna i Drumsö lågstadies­kola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland