Hufvudstadsbladet

Lammkotlet­ter och kindpussar

- SöREN VIKTORSSON

Ringer från ett kafé i Kampen till Grekland och vännerna Dmitris och Giouli.

– S’agapame (vi älskar dig)! ropar Dmitris med en röst som nästan gör mobiltelef­onen överflödig.

Så där, tänker jag, uttrycker vi oss inte i Finland. Inte i Sverige heller, för den delen.

Giouli avslutar nästan alltid sina små brev med Polla filia, det vill säga många kyssar. Båda är lyckligt gifta, så jag drar inte alltför stora växlar på Gioulis brev-pussar ... Men det är ju en smula smickrande att tydligen betyda något för ett kusinpar som driver hotell i en by på en ö långt från tusen sjöars land.

Tänker dock inte avyttra lägenheten i Kampen, allra minst efter alla berättelse­r jag hört om byråkratin därnere, inte minst från exil-greker. Det är ju därtill ganska onödigt. Man behöver numera bara gå in på internet, leta upp en lågprisbil­jett och försöka komma ihåg att packa ned såväl tandborste som tandkräm. Inget går dock upp mot nordiska sommaren, så nästa Greklandsr­esa blir tidigast i september.

Några ungdomsvän­ner från Småland var här i juli i fjol och blev så förtjusta att de kommer åter till Helsingfor­s i sommar. Hoppas denna gång även ta dem med på en tågutflykt till Peter den stores stad vid floden Neva.

Lustigt förresten, vi besökte i fjol en massa intressant­a platser här i vår huvudstad, men vid avskedet på Olympiater­minalen förklarade de att höjdpunkte­n var ”kvällen då vi satt på en helt vanlig finsk pub”.

Kanske förstår jag. Roligast i byn Azolimnos på ön Syros är nog att om aftonen med Dmitris och Giouli gå till restaurang Kontos (betyder ”kortvuxen” och stämmer faktiskt in på den sympatiske ägaren). Besökaren från det exotiska landet i norr är knappast heller han någon drasut. Och han älskar lammkotlet­ter, grekiskt rödvin, Dmitris vitsar samt – förstås – Gioulis kindpussar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland