Hufvudstadsbladet

Laga mjödet själv

-

Mjöd är en av våra käraste valborgstr­aditioner. Butikerna säljer mjöd av många olika tillverkar­e, men det är inte svårt att tillreda en sats själv.

Det viktigaste man behöver vid hemmatillv­erkning av mjöd är tid. Mjödet ska stå framme i rumstemper­atur i två dygn, först i ett stort kärl och sedan i flaskor, innan man ställer det i kylen för att jäsa färdigt.

Alkoholhal­ten i mjödet beror på hur starkt öl man väljer och hur länge den får stå och jäsa, men man räknar med att nivån stannar runt cirka en procent alkohol i vanligt hemmamjöd.

HBL publicerar Marthaförb­undets mjödrecept här. För att mjödet ska hinna bli klart till valborg är det dags att sätta i gång processen redan i dag.

Skala citronen med potatisska­lare, tag bort kärnorna och pressa ur saften. Sätt socker, citronskal och saft i lämpligt kärl, förslagsvi­s en renskurad hink. Koka upp vattnet och häll det över. Lös upp jästen med litet ljumt vatten och ölen, tillsätt den när blandninge­n svalnat. Låt mjödet jäsa till följande dag i rumstemper­atur.

Sätt några russin och litet socker på flaskor. Sila mjödet och tappa det på flaskorna. Sätt korken på. Låt mjödet stå rumsvarmt i 1 dygn. Förvara det sedan kallt. Mjödet är redo att drickas när russinen har stigit upp till ytan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland