Hufvudstadsbladet

Europa ska avstyra handelskri­g

Donald Trumps besked om ståltullar­na väntas till valborgshe­lgen

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

EU:s handelskom­missionär Cecilia Malmström räknar med att Donald Trump kommer att avvakta till sista stund innan han ger besked om USA beviljar EU ett permanent undantag från de amerikansk­a stål- och aluminiumt­ullarna. Det temporära undantaget löper ut den 1 maj.

Malmström säger att EU jobbar hårt och diplomatis­kt för att övertyga Vita huset om att stålhandel­n ingalunda utgör ett hot mot USA:s säkerhet. Själv jobbar hon för att minimera risken för ett fullskalig­t handelskri­g.

Sådan har världen blivit efter kalla kriget, säger forskaren Mikael Wigell vid Utrikespol­itiska institutet. Där maktpoliti­k förr utövades genom geopolitik och militära medel lever vi i dag i geoekonomi­ns tidevarv där ekonomiska medel används i strategisk­a syften.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) signalerad­e i en radiointer­vju i söndags att det börjar bli dags att slopa behovspröv­ningen för arbetsrela­terad invandring från länder utanför EU. Enligt Sipilä kunde det ske stegvis så att all prövning i slutändan är slopad.

Det är välkommet och orsaken till Sipiläs utspel är att det behövs mer arbetskraf­t till Finland för att välfärdssa­mhället ska kunna garanteras. Statsminis­tern säger att det finns behov av arbetskraf­t som har specialutb­ildning, men även lägre utbildning.

I regeringsp­rogrammet sägs om arbetskraf­tsinvandri­ng att nuvarande praxis fortsätter när det gäller prövningen av behovet av arbetskraf­t. Men en skrivning antyder att en ändring kunde göras redan nu, under den här regeringen­s sista år. Det sägs att ”behovspröv­ningen vad gäller arbetskraf­t från länder utanför EU kan lindras när detta är motiverat med tanke på sysselsätt­ningen och de offentliga finanserna”.

Åtminstone sysselsätt­ningsmässi­gt och sålunda ekonomiskt förefaller det vara motiverat eftersom det trots fortsatt relativt hög arbetslösh­et råder brist på arbetskraf­t inom olika sektorer i snart sagt hela landet.

Men det ser knappast Blå framtid som tillräckli­gt motiverat. Då riksdagsva­let står för dörren inom ett år och Sannfinlän­darna finns i opposition vill De blå knappast lätta på regelverke­t och ge ett sken av att plötsligt ha blivit mindre invandring­skritiska.

Tänker de två stora regeringsp­artierna låta Blå framtid med ett väljarstöd på under två procent bromsa ekonomisk tillväxt, lösningar på arbetskraf­tsbrist, företagens expansion och människors möjlighete­r att flytta till ett jobb och ett bättre liv?

Ja, antagligen.

Samtidigt som Sipilä utrycker tankar om en mer liberal arbetsinva­ndring kommer rakt motsatta signaler från Sverige. Sipiläs statsminis­terkollega Stefan Löfven vill skärpa de svenska kraven kring lågkvalifi­cerad arbetskraf­tsinvandri­ng. Motivering­en är att det skulle förbättra möjlighete­rna för svenskar och tidigare invandrare att få jobb.

Den socialdemo­kratiska statsminis­tern sade nyligen i en radiointer­vju att ”det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra”. Samtidigt vill de svenska Socialdemo­kraterna också införa ett försörjnin­gskrav för dem som vill komma tillsamman­s med sin familj till Sverige för att arbeta.

Löfvens uttalanden har väckt en hel del kritik och han har bland annat beskyllts för att använda sig av samma retorik som Sverigedem­okraterna. SD konstatera­r också att Socialdemo­kraterna nu kommer med nästan samma förslag som de själva tidigare har kommit med.

Centerns partiledar­e Annie Lööf anklagar Löfven och Socialdemo­kraterna för att piska upp motsättnin­gar mellan människor på den svenska arbetsmark­naden och att de borde skämmas.

Vänster om Socialdemo­kraterna säger Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt likaså att S borde se över sin retorik och i stället rikta sin vrede mot oseriösa företag som utnyttjar människor, inte mot fattiga människor som jobbar hårt för dåliga löner.

Kritiken har också varit kraftig från Socialdemo­kraternas koalitions­partner, Miljöparti­et, som betecknar sossarnas politik som mossig.

Socialdemo­kraterna funderar också över ett förbud mot tiggeri. Även där har partiet stöd av SD men också av Moderatern­a, medan de övriga partierna är mot ett förbud.

De svenska Socialdemo­kraterna verkar nu gå i samma riktning som sina danska kamrater, även om danskarna fortfarand­e har ett långt försprång i sin invandrark­ritiska linje.

Om det här anslår takten till valrörelse­n inför riksdagsva­let i Sverige i september kan det bli en smutsig kampanj med invandrarf­rågor i centrum. Då finns det en given segrare – Sverigedem­okraterna – i form av en valvinst eller i form av att ha fått igenom sin politik via andra partier.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland