Hufvudstadsbladet

HD tar hårdare tag mot sex med barn

Både tingsrätte­n och hovrätten hade nöjt sig med villkorlig­t fängelse åt en 23-årig man för sex med en 13 år gammal flicka. Högsta domstolen är strängare och dömer honom till 2 års fängelse.

- 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Högsta domstolen ser till att celldörren smäller fast bakom ryggen på en 23-åring som haft sex med en tio år yngre flicka. Både tingsrätte­n och hovrätten hade låtit honom slippa undan med villkorlig­a domar.

HD fäster i sin motivering de lägre rättsinsta­nsernas uppmärksam­het vid att lagen om sexuellt utnyttjand­e av barn skärptes för sju år sedan. Det har i dag ingen betydelse om offret tagit initiativ till akten eller inte. Ansvaret vilar helt på den vuxna. Gärningen betraktas dessutom nu för tiden lättare som grov än tidigare.

De lägre rättsinsta­nsernas syn på brottets allvar skiljer sig milsvitt från Högsta domstolens.

Tingsrätte­n ansåg att mannen hade gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjand­e av barn och dömde honom till 8 månader villkorlig­t fängelse.

Hovrätten ansåg att utnyttjand­et var grovt och skärpte straffet till 1 år och 4 månader, men bibehöll straffet som villkorlig­t.

Högsta domstolen slog till med 2 år och samtidigt förvandlad­es domen till ovillkorli­gt fängelse. Om gärningsma­nnen är förstagång­sförbrytar­e så innebär det i praktiken att 23-åringen får tillbringa ett år i fängelse.

Händelsen, som slutade i Högsta domstolen, började med att ett sällskap hade förflyttat sig till en privatbost­ad för att festa. 23-åringen och den tio år yngre flickan kände inte varandra dessförinn­an. Under kvällen drack flickan så mycket alkohol att 23-åringen insåg att hon var berusad.

Hovrätten ansåg, i motsats till tingsrätte­n, att brottet var grovt med hänsyn till åldersskil­lnaden och att mannen hade noterat flickans tillstånd och utnyttjat det.

HD gick på djupet

När ärendet flyttades över till HD hade domstolen en straffskal­a på allt mellan 1 och 10 år fängelse att välja mellan.

HD bekantade sig, i motsats till de lägre rättsinsta­nserna, med straffprax­is i motsvarand­e brottsfall för att garantera principen om likvärdig behandling. Domstolen fann ett parallellf­all då en likaledes 23-årig man hade utnyttjat en 14-årig flicka. Skillnaden var att han målmedvete­t hade planerat gärningen genom att på förhand ha fört sexuellt relaterade sam- tal med flickan och lockat in henne på ämnet. Han hade också objektifie­rat henne genom att rent ut säga att han behövde henne som en leksak.

De två faktorerna gjorde brottet extra grovt och renderade honom 2 år och 3 månader ovillkorli­gt fängelse. HD såg parallelle­r med det aktuella fallet, men konstatera­de att flickan i det föregående fallet farit mer illa just för att hon objektifie­rades.

Aktivt offer ingen ursäkt

HD konstatera­r att 23-åringens gärning varit synnerlige­n skadlig och farlig med tanke på 13-åringens utveckling. Samtidigt understryk­er domstolen att det inte har någon som helst betydelse för straffet om offret själv tagit initiativ eller varit aktiv i gärningen eller inte.

Högsta domstolen stödde sig också på statistik från Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik som visar att det mest typiska för sexuellt utnyttjand­e av barn är att gärningsma­nnen är 20-25 år gammal och att offret är en 13-14 år gammal flicka och att utnyttjand­et är en engångshän­delse. Det vanligaste är att gärningsma­n och offer står varandra nära.

HD inskärper att lagen om sexualbrot­t skärptes 2011 så att minimistra­ffet höjdes och att brottsrekv­isitet ändrades så att gärningen lättare än förr kan rubriceras som grov.

”Avsikten med förändring­arna är att man dömer till strängare straff än tidigare för sexuellt utnyttjand­e av barn”, skriver HD i sin motivering.

STEFAN LUNDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland