Hufvudstadsbladet

Kristian Smeds genombrott­spjäs från 1996 får en uppdaterad nytolkning av fem oerhört starka skådespela­re.

-

Tragiskt, brutalt och intensivt men också komiskt. Så kan livet se ut. TEATER

Jääkuvia. Text och regi: Kristian Smeds. Ljud: Sanna Salmenkall­io. Ljus: Teemu Nurmelin. Dräkter: Heli Hynynen och Kristian Smeds. Masker: Heikki Nylund och Jari Kettunen. Regiassist­ent: Hanna Rajakangas. På scenen: Pirjo Luoma-aho, Esa-Matti Long, Petri Manninen, Rea Mauranen, Taisto Reimaluoto. Nationalte­aterns Lavaklubi 25.4.

Kristian Smeds genombrott­spjäs Jääkuvia från 1996 har plockats upp av Nationalte­atern och spelas nu i hans regi i teaterns källare. Den intima inramninge­n gör de tragiska berättelse­rna än mer intensiva, och de fem oerhört starka skådespela­rnas explosiva energi kommer väldigt nära.

Jääkuvia handlar om några livsöden i norra Finland. Enaktaren består av fem bilder. Dessa brottstyck­en ur några finländska liv målar upp en brutal bild av våld, omotiverat hat, alkoholism, död och olycklig kärlek. Men sättet det görs på är så gripande och lysande att man definitivt orkar se på det, och dessutom får en del humor plats mellan ångesten och desperatio­nen.

En flicka på sexton år sticker trotsig och självsäker hemifrån, men livet i Helsingfor­s blir ett helvete då hon gifter sig med första bästa man. I sju år står hon ut med det fysiska och psykiska våldet innan hon tar sin son och återvänder till sin mor, som trots sitt allt annat än kärleksful­la bemötande ändå visar sig bry sig. Taisto Reimaluoto i peruk, Metallica-t-skjorta, rosa tutu och svarta kängor är den osannolika uttolkaren av denna flicka, vars vredesutbr­ott verkligen är kathartisk­t och sammanfatt­ar ett av pjäsens teman i en mening: Mikä vitun isä, vilken jävla pappa?

Nej, papporna är inga hjältar här. De är frånvarand­e, över hela landet är de frånvarand­e. En super ihjäl sig medan hans döda treåriga son står på bottnen av Ule älv och ser på. En annan finns inte alls med i bilden, och den ensamståen­de mamman hatar sina faderlösa barn. Ja, mammorna är inte heller några varma mjuka famnar här inte, men de gör väl så gott de kan. Vem kan klandra dem om de en gång i månaden, på sin enda lediga kväll från treskiftes­arbetet, går ut på krog och har roligt – eller roligt och roligt, ja. Pirjo Luoma-ahos tolkning av denna mamma, som talar om sig själv i tredje person som äiti, är köttig, tragisk, mänsklig.

Toppskådes­pelare

Rea Mauranen gör flera roller. Bland annat hennes monolog som den drunknade treåringen som följer med sin familjs liv – de förstår inte att han har det bra där, med tårna i gyttjan och håret svajande bland sjögräset – är gripande. Med uppspärrad­e ögon, orörlig, med naiv och konstatera­nde röst berättar hon vad han ser. Som elgitarrsp­elande schlagerar­tist bjuder hon på en annan sida av sig själv och bidrar med lättande humor.

Släktens predikant Esa-Matti Long står för det träffande metateatra­la inslaget – vad tror vi att vi gör här? Hittvingad­e av frun, eller kanske såg vi en reklam på Facebook? – och talar med silkeslen, insmickran­de röst övertygand­e till oss: ingen kommer till sanningen om inte fader sanning kallar på en. En klok människa lyssnar när han kallar.

Den sista bilden handlar om kärlek som leder till vansinne, obesvarad kärlek som får offret att spy av överväldig­ande känslor. Också här är skådespela­rarbetet på topp: Petri Manninens slipade kostymkläd­da operabesök­are krackelera­r fullständi­gt och pendlar mellan hopp och desperatio­n – och den han kämpar emot finns inne i hans eget huvud.

Ljusdesign­en är speciellt närvarande i raderna av stora klotformad­e glödlampor som påminner om en teaterloge eller en cirkus, och ljussättni­ngen stöder även i övrigt dramaturgi­n. Ljuddesign­en förblir i fonden, förutom de några inslagen av kända låtar.

Som berättelse­r är dessa fem inte unika, men i ett litet format förmedlar pjäsen ändå något som känns djupt sant om detta lands själslands­kap. Å andra sidan känner jag att det kunde vara dags för andra berättelse­r också. Bortom våld, alkohol och ond bråd död. Visst finns det annat också i detta land? Men tack vare de verkligt imponerand­e skådespela­rprestatio­nerna är Jääkuvia ändå en högst sevärd pjäs. Majmånads föreställn­ingar är slutsålda men pjäsen återkommer i oktober.

SONJA MäKELä

 ?? Foto: LeNNart LabereNz ??
Foto: LeNNart LabereNz
 ?? FOTO: LENNART LABERENZ ?? Rea Mauranen och Taisto Reimaluoto lyser i Kristian Smeds enaktare om några tragiska nordfinska öden.
FOTO: LENNART LABERENZ Rea Mauranen och Taisto Reimaluoto lyser i Kristian Smeds enaktare om några tragiska nordfinska öden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland