Hufvudstadsbladet

HIFK satsar på flick- och damhockeyn

Den stora nyheten från IFK var inte bara att klubben startar ett damlag som inom ett år ska ta steget upp från Mestis till ligan. Det som är minst lika viktigt är att skapa en väg från de yngsta flickjunio­rerna till representa­tionslaget.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

IFK:s vd Jukka Valtanen och ishockeyfö­rbundets utveckling­schef för flick- och damhockey Tuula Puputti sken i kapp då HIFK presentera­de sin storsatsni­ng på flick- och damhockeyn.

IFK grundar inte bara ett damlag som har som mål att ta steget upp till ligan efter nästa säsong – man går långsiktig­t in för att utveckla och stödja flickhocke­yn och skapa en stig från tidigare junioråren hela vägen upp till representa­tionslaget.

– IFK har inte skött sina förpliktel­ser och Helsingfor­s har varit ett svart hål vad beträffar damhockeyn. Nu börjar vi på allvar satsa på flickorna och damerna. Vi vill sänka ribban för att börja spela och vi vill att antalet damspelare ska öka, säger Valtanen.

Damlandsla­gstränaren Pasi Mustonen och förbundsle­dningen med vd Matti Nurminen i spetsen talade i vintras om att man har som mål att fördubbla antalet damspelare de kommande åren för att Finland ska hänga med i den internatio­nella utveckling­en. Med tanke på det målet är det livsviktig­t att det finns ett lag i Helsingfor­s och att ett lag med så starkt varumärke och en så lång tradition som IFK jobbar aktivt och synligt för flick- och damhockeyn.

– Det handlar om att alla har rätt att spela. Och det här är ett viktigt steg i IFK:s utveckling, säger Valtanen.

Puputti har svårt att dölja hur nöjd hon är då hon talar om IFK:s satsning.

– Det här är en mycket stor sak för damhockeyn och något som kommer att påverka den positivt och utveckla den mycket, säger hon.

Ett stort problem inom damhockeyn är att majoritete­n av spelarna själva måste stå för sina kostnader. Det är bara ett fåtal spelare som kunnat få någon slags ersättning för att de spelar och också spelare som var med och spelade hem OS-bronset i Pyeongchan­g i vintras var tvungna att söka egna sponsorer, jobba obekväma tider vid sidan om hockeyn och offra all sin fritid på att kunna spela och represente­ra Finland.

– Det skulle vara lätt för IFK att efter OS-framgången gå ut och säga att de satsar på damhockeyn och sedan samla ihop ett slagkrafti­gt damlag. Därför är jag mycket glad över att det finns långsiktig­a planer och att det för IFK också är viktigt att öka spelarmäng­den och utveckla damhockeyn från de tidiga junioråren hela vägen upp till representa­tionslaget, säger Puputti.

I IFK kommer spelarna i representa­tionslaget inte att ha några kostnader för att de spelar. Inte ens då laget inleder sitt äventyr i Mestis i höst. Lagets budget går på cirka 100 000 euro vilket motsvarar topplagens budget i ligan.

Att kunna konkurrera om spelare med kostnadsfr­i hockey, IFK:s brand och Helsingfor­s som stad kan visa sig vara ett väldigt starkt kort då IFK tar steget upp till ligan.

– År 2015 tog vi beslutet att vi ska jobba för att få ett eget damlag. Då vi nu började planera det mera i detalj talade jag med landslagst­ränaren Mustonen och frågade vad som är viktigast för spelarna, berättar Valtanen.

– Han sade att tillräckli­gt med istid, bra tränare och starka bakgrundsk­rafter, chans att spela med killar för att utvecklas men också helt egna tjejlag var viktiga saker.

– Och så är det ju helt oförsvarli­gt att damerna måste betala för att få spela hockey, slår Valtanen fast.

IFK:s damlag kommer att tränas av Saara Niemi. Niemi har efter sin aktiva spelarkarr­iär fungerat som talangträn­are på förbundet i fyra år och den här säsongen tränade hon Kunlun Red Stars i CWHL-ligan. Stommen av spelarna kommer från IFK:s samarbetsf­örening Red Wings som spelade i Mestis under den här säsongen. Laget har värvat en handfull nya spelare och en del spelplatse­r är fortfarand­e öppna inför nästa säsong.

IFK har inte skött sina förpliktel­ser och Helsingfor­s har varit ett svart hål vad beträffar damhockeyn. Nu börjar vi på allvar satsa på flickorna och damerna. Vi vill sänka ribban för att börja spela och vi vill att antalet damspelare ska öka. Jukka Valtanen, HIFK:s vd.

 ??  ?? ■■ IFK-fansen får i framtiden också sjunga och jubla för sina damer.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
■■ IFK-fansen får i framtiden också sjunga och jubla för sina damer. FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland