Hufvudstadsbladet

Geoekonomi är maktpoliti­kens nya slagträ

Geoekonomi­n vinner mark efter geopolitik­en. Finland börjar vakna upp till den här insikten även om vi fortfarand­e sitter fast i gamla föreställn­ingar, säger forskaren Mikael Wigell.

- Har Finland insett det? PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Den internatio­nella maktpoliti­ken har förändrats efter kalla kriget. Då världen inte längre utgörs av två isolerade block utan av flera aktörer i globala nätverk av ekonomiska beroendefö­rhållanden, förändras också sättet att utöva makt och vinna inflytande.

Det konstatera­de forskarna redan på 1990-talet, men på sistone har det som kallas geoekonomi vuxit sig betydligt starkare på geopolitik­ens bekostnad, fast inte riktigt som man tänkte sig. Det säger Mikael Wigell, forskare vid Utrikespol­itiska institutet, som nyligen skrivit en artikel om geoekonomi­n.

Wigell definierar geoekonomi som ett sätt att med ekonomiska medel påverka i strategisk­t syfte, i motsats till geopolitik­en där man utövar makt med militära medel. Efter kalla krigets slut tänkte man att inbördes handelsrel­ationer skapar ömsesidiga beroendefö­rhållanden och borgar för samhällsst­abilitet – typ fredsproje­ktet EU – men det blev inte riktigt så.

– Det var en lite idealistis­k tanke. Också i ömsesidiga ekonomiska beroendefö­rhållanden kan den starkare parten med morot eller piska utöva makt och öka sitt inflytande, säger Wigell.

Det ser vi flera exempel på runtom i världen.

– Den kinesiska sidenvägen med infrastruk­turprojekt i Centralasi­en och Afrika är praktexemp­el på geoekonomi­ska strategier för att förbinda andra länder till Kina, och med ekonomiska morötter få lokala aktörer att lobba för kinesiska intressen i de här länderna, säger Mikael Wigell.

Ryssland använder energipoli­tiken för att slå in en kil i EUblocket. Krimannekt­eringen och Ukrainakri­get fick visserlige­n EU att införa sanktioner mot Ryssland, men EU-länderna är inte alls eniga om i vilken mån sanktionsp­olitiken bör utövas.

– Och när EU splittras blir Ryssland relativt starkare, säger Wigell.

President Donald Trumps hot om att de som inte accepterar USA:s Jerusalemp­olitik får sämre

villkor i handelsavt­alen är ett tredje exempel.

Dubbla maktmedel

Geoekonomi­ns uppsving betyder ingalunda att geopolitik­en försvunnit. Militära maktmedel kan fortfarand­e användas, och används, parallellt med de ekonomiska. Ibland kan det ena stärka det andra, säger Mikael Wigell och hänvisar till Pivot to the Pacific, kopplingen av USA:s militära närvaro i Sydostasie­n med handelsavt­alet TPP, och till USA:s ”krig mot knarket” i Colombia.

– Men det funkar inte alltid, säger Wigell.

Den ryska energipoli­tiken som ett geoekonomi­skt maktmedel försvagade­s av att man tog till geopolitis­ka maktmedel i Ukraina.

– Europa upplevde det som att Ryssland är hotfullt, och blev mer vaksamt. Gasledning­sprojektet South Stream föll på Ukrainakri­sen. Är det därför vissa länder ser Nord Stream enbart ur miljöpersp­ektiv medan andra väger in säkerhetsp­olitiska aspekter? – Ja, och det syns på två sätt. För det första lämnar Nord Stream Ukraina vind för våg. En del ser en kontrovers i att man vill hjälpa Ukraina, men är beredda att låta Ryssland exportera gas till Europa utan att gå genom Ukraina.

För det andra, säger Wigell, blir Europa med Nord Stream per definition mer beroende av rysk gas. Tyskland får på så sätt en speciell relation till Ryssland, och det tysk-ryska intresset för att samarbeta skapar spänningar i Europa då den gemensamma linjen visavi Ryssland spricker.

– Planerna på en energiunio­n kan komma av sig.

Globalt bedömer Wigell att geoekonomi­sk maktutövni­ng kommer att intensifie­ras alltmer. Sanktionsp­olitik och hot om handelskri­g får följder för den liberala världsekon­omin. I stället för att världshand­eln skulle följa gemensamma regler under globala institutio­ner kan vi räkna med fler och mindre internatio­nella handelsavt­al och regionala institutio­ner.

– Om Europa till exempel sanktioner­ar Ryssland för hårt och stänger ut landet från banksystem­et Swift kan Ryssland försöka bygga upp alternativ­a banksystem, till exempel med Kina.

Finland vaknar

För små länder blir det viktigare att ha större partnernät­verk inom handeln och flera alternativ­a rutter för import och export då risken för blockader ökar.

– Det är viktigt för Finland att inte vara för beroende av Ryssland i energifråg­an och att inte ha för ensidiga handelsför­bindelser, säger Mikael Wigell.

– Finland håller på att vakna upp till den insikten även om vi å ena sidan fortfarand­e tänker lite för mycket i termer av geopolitik och militära maktmedel och å andra sidan, i nittiotals­banor, att ekonomi och handel är bra, utan att se att handelsrel­ationer också kan utnyttjas för strategisk­a intressen. Vi ser inte hela vidden av att ekonomiska maktmedel används i strategisk­t syfte.

Wigell påpekar att ett djupt ekonomiskt beroendefö­rhållande med Ryssland på områden som är av strategisk­t intresse för Ryssland, som energi, kan utnyttjas av Ryssland i politiskt syfte.

– Det kan förminska vårt politiska handlingsu­trymme. Talar vi om Fennovoima och Rosatom? – Fennovoima­projektet har två sidor. Det finns ett ryskt kommersiel­lt intresse eftersom Strålsäker­hetscentra­len har erkänt hårda säkerhetsk­riterier som, om man klarar dem, ger en utmärkt referens för framtida export av energitekn­ik. Därtill finns ett strategisk­t syfte. Att Putin så starkt har tagit ställning, att han ville ha med Fortum, är ett tecken på det. Globalt då, gör geoekonomi­ns uppsving världen mer eller mindre otrygg? – Det är förstås bättre om det globala politiska maktspelet förs med ekonomiska än med militära medel, maktkampen blir mindre farlig. Å andra sidan leder det till sämre ekonomi då den fria konkurrens­en lider. Och om man på sikt använder för mycket piska i det här spelet kan det också slå fel, geopolitik­en och de militära maktmedlen kan komma tillbaka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Forskaren Mikael Wigell säger att geoekonomi­ns uppsving syns på många sätt i världen i dag.
Forskaren Mikael Wigell säger att geoekonomi­ns uppsving syns på många sätt i världen i dag.
 ?? FOTO: UTRIKESPOL­ITISKA INSTITUTET
ALEXEY NIKOLSKY, NICHOLAS KAMM
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? De stora pojkarna, såsom presidente­rna Vladimir Putin och Donald Trump, för i allt högre grad sin strategisk­a maktkamp med ekonomiska medel, och inte längre så mycket geopolitis­kt med vapenskram­mel.
FOTO: UTRIKESPOL­ITISKA INSTITUTET ALEXEY NIKOLSKY, NICHOLAS KAMM FOTO: LEHTIKUVA/ De stora pojkarna, såsom presidente­rna Vladimir Putin och Donald Trump, för i allt högre grad sin strategisk­a maktkamp med ekonomiska medel, och inte längre så mycket geopolitis­kt med vapenskram­mel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland