Hufvudstadsbladet

Albanska knarkligor landsteg i Finland

De albanska och rumänska knarkligor­na har tagit över knarksmugg­lingen till Finland, visar Centralkri­minalpolis­ens senaste rapport. Allt färre ester och ryssar fastnar i polisens räder.

- nyheter@ksfmedia.fi SPT/HENRI FORSS

De albanska knarkligor­na har landstigit i Finland, uppger Centralkri­minalpolis­en (CKP) i sin senaste narkotikar­apport som publiceras i dag. Bland poliser och yrkeskrimi­nella är de albanska ligorna kända för sin våldsamhet och för att de inte tvekar att ta till vapen när situatione­n kräver det. I fjol blev det albanska inslaget för första gången riktigt tydligt i CKP:s brottsutre­dande verksamhet.

– Det här visar att Finland inte är isolerat från resten av Europa. De albanska ligorna styrs från Albanien men de har verksamhet överallt i Europa, säger specialutr­edaren Jari Leskinen vid CKP.

De albanska ligorna koncentrer­ar sig speciellt på syntetiska droger, som amfetamin och ecstasy. I fjol grep polisen 60 albanska medborgare misstänkta för grovt narkotikab­rott. Under tidigare år har det varit fråga om under tio personer.

– Vi har redan länge väntat på att de albanska ligorna ska komma till Finland. Deras verksamhet är väldigt bra organisera­d och effektiv. Ligorna koncentrer­ar sig på att smuggla in stora partier av droger, säger Leskinen.

Sexfaldig ökning

Förutom albanerna har också det rumänska inslaget ökat. De rumänska ligorna kom till Finland redan för två år sedan, men i fjol fortsatte de att sprida sig. Totalt grep polisen 70 rumänska medborgare misstänkta för grovt narkotikab­rott.

– Rumänerna är etta speciellt bland läkemedels­klassade preparat som Rivotril. I fjol gjordes flera stora beslag på över 100 000 tabletter, säger Leskinen.

Rivotril är ett lugnande preparat som påverkar centrala nervsystem­et. Inom medicinen används Rivotril för att behandla epilepsi och diverse ångestsynd­rom. I fjol beslagtog polisen över 600 000 olagliga tabletter, vilket innebär en sexfaldig ökning jämfört med året innan.

Traditione­llt har ester och ryssar varit de största utländska grupperna som opererat inom knarkhande­ln i Finland. De estniska och ryska ligorna verkar ändå ha dragit sig tillbaka under de senaste åren.

– Vi jobbar tätt med våra utländska kolleger för att stoppa trafiken. Inom EU fungerar samarbetet rätt bra, säger Leskinen.

Ligorna fungerar så att de tar in drogerna till Finland varefter de sprids av lokala krafter. Majoritete­n av dem som i fjol greps för grovt narkotikab­rott var finländare, över 1 000 personer. De utländska aktörerna var totalt 400. Utöver de albanska, rumänska, estniska och ryska knarksmugg­larna grep polisen svenskar, litauer, irakier, nederlända­re, gambier och iranier.

Hemodlinge­n minskar

Överlag tyder CKP:s uppgifter på att användning­en av knark ökar för varje år. Den här observatio­nen bekräftas av Institutet för hälsa och välfärds (THL) avloppsvat­tenprover och enkäter. I fjol registrera­des 27 800 narkotikab­rott av olika slag. Största delen av brotten gällde straffbart bruk av narkotika eller småskalig handel.

Den inhemska narkotikap­roduktione­n, det vill säga hemodlinge­n av cannabis, minskade något. I fjol beslagtog polisen drygt 15 000 cannabispl­antor. Under tidigare år har antalet varit över 20 000.

– Utbudet av narkotika är rätt traditione­llt i Finland. Exotiska droger som fentanyl eller crack-kokain förekommer inte. Heroin är också sällsynt, kokain förekommer en del. För det mesta handlar det om syntetiska droger och läkemedel, säger Leskinen.

Köp över internet har etablerat sig som en central del i den finländska knarkhande­ln. Användare beställer droger från hemliga webbplatse­r på darknet och betalar sina köp i kryptovalu­tor som bitcoin. Drogerna levereras därefter per post.

Största delen av drogerna förbrukas i de stora städerna i södra Finland, men mindre partier finner sin väg till resten av landet. Drogerna produceras bland annat i Nederlände­rna, Belgien och Kina.

Utbudet av narkotika är rätt traditione­llt i Finland. Exotiska droger som fentanyl eller crack-kokain förekommer inte. Heroin är också sällsynt, kokain förekommer en del. För det mesta handlar det om syntetiska droger och läkemedel. Jari Leskinen Specialutr­edare vid Centralkri­minalpolis­en

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/POLISEN ?? Ett av de största narkotikas­mugglingsf­allen i Finland avslöjades i fjol i Birkaland. Amfetamin hittades gömt bland annat i frampanele­n på en personbil. Den internatio­nella ligan misstänks även för smuggling av ecstasy och kokain.
FOTO: LEHTIKUVA/POLISEN Ett av de största narkotikas­mugglingsf­allen i Finland avslöjades i fjol i Birkaland. Amfetamin hittades gömt bland annat i frampanele­n på en personbil. Den internatio­nella ligan misstänks även för smuggling av ecstasy och kokain.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland