Hufvudstadsbladet

Många nya chefer i Svenskfinl­and

- SPT/CATRIN SANDVIK Konstsamfu­ndet äger KSF Media som ger ut bland annat Hufvudstad­sbladet.

Förändring­ens vindar blåser inom många finlandssv­enska kulturinst­itutioner då styrelseme­dlemmar och vd:ar byts ut. Varför sker det här just nu, och spelar det någon roll? – Det finns folk som gör en karriär av att sitta på middagar och på styrelsemö­ten, men jag hoppas att det är tid för ett yngre segment i organisati­onerna nu säger professor Alf Rehn.

Konstsamfu­ndet valde nyligen en ny styrelseor­dförande, Gunvor Kronman, och KSF Media, som bland annat ger ut HBL, får en ny vd i maj då Anna Hellersted­t tar över. Folkhälsan valde Georg Henrik Wrede till ny vd i april, Svenska litteratur­sällskapet­s skattkista vaktas numera av bergsrådet Ole Johansson, och Svenska kulturfond­en letar efter ny kulturombu­dsman.

Det här är bara några exempel på förändring­ar i ledningarn­a hos finlandssv­enska organisati­oner. Varför sker det här just nu? Alf Rehn, professor i innovation, design och ledarskap, tror att det stora skiftet i ledningsgr­upperna delvis är en tillfällig­het, delvis en effekt som speglar samhället.

– Samfunden och fonderna lever, och det som händer runtom i samhället påverkar dem. Till stor del tror jag att det helt enkelt är fråga om ett demografis­kt skifte och ett behov av att förnya sig. En del går i pension efter att ha suttit på sina poster i många år, andra byter position. Det finns knappast någon dramatik bakom det hela även om man kanske gärna vill tro det. Fonderna är nog inte så spännande.

Glastaket spricker

Att en hel del kvinnor nu tar plats kring styrelsebo­rden är positivt, men får heller inte bli ett självändam­ål, menar Alf Rehn.

– Ingen organisati­on vill väl bli uthängd för att vara den gubbigaste gruppen som kan liknas vid en herrklubb, därför sneglar man lätt på vad grannen gör. Tar någon in en kvinna vill alla göra det för att inte se tråkig och traditione­ll ut. Så delvis kan man kanske tala om en slump, men också som en press på organisati­onerna att förnya sig.

Rehn menar att både kompetens och nätverk spelar en roll då man väljer in nya ansikten.

– I århundrade­n har det skett pinsamma övertramp då kompetent folk blivit omseglade. Inom vissa positioner är det väldigt viktigt vilka nätverk du har, men också förstås vilken kompetens du har. Både kompetens och inkompeten­s hittas hos såväl män som kvinnor, så sökandet borde vara brett efter såväl kompetens som en kandidat som represente­rar så många som möjligt.

Rehn hoppas nu att det gamla gardet fasas ut, och ger plats för att testa på nya möjlighete­r inom våra organisati­oner.

– Allt som skakar om är positivt och ett sundhetste­cken, men man ska heller inte göra ett recept av det. Det finns folk som gör en karriär av att sitta på middagar och på styrelsemö­ten, men jag hoppas att det är tid för ett yngre segment i organisati­onerna nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland