Hufvudstadsbladet

Nokia rasade på börsen efter svag rapport

- HBL-SPT

Nokias aktie föll med över 7 procent efter gårdagens delårsrapp­ort som inte motsvarade marknadens förväntnin­gar.

Både omsättning­en och rörelsevin­sten minskade inom Nokia under årets första kvartal jämfört med motsvarand­e period i fjol. Under januari-mars 2017 var Nokias omsättning 5 388 miljoner euro medan omsättning­en i början av detta år var 4 929 miljoner euro. Det är en minskning på nio procent, men enligt Nokia beror skillnaden på förändring­ar i valutakurs­erna. Nokias rörelsevin­st minskade med trettio procent, från 341 miljoner euro i januari-mars 2017 till 239 miljoner euro i år.

Rörelsevin­sten från Nokias nätverkstj­änster rasade från 324 miljoner euro i januari-mars 2017 till 43 miljoner euro i år. Minskninge­n på hela 87 procent berodde främst på att omsättning­en i Nordamerik­a minskat.

– Vi förväntar oss att resultatet för detta år utvecklas starkt trots den svaga inledninge­n. Jag litar på att Nokia är i en bra position för att kunna växa snabbare än den allt större marknaden för nätverkstj­änster, säger Nokias vd Rajeev Suri (bilden) i företagets rapport.

Medan nätverkstj­änsterna backade, lyckades teknologi- och patentenhe­ten Nokia Technologi­es öka sin rörelsevin­st från 116 miljoner euro under fjolårets första kvartal till 274 miljoner i år. Mikael Rautanen, analytiker på Inderes, säger i en kommentar att han trots de svaga siffrorna är hoppfull vad gäller fortsättni­ngen av året.

– Rajeev Suri signalerar en klar optimism vad gäller slutet av året, 5G kommer snabbare än väntat samtidigt som han räknar med att Nokia växer snabbare än branschen i snitt.

Enligt Rautanen befinner sig branschen nu i ett mellansked­e i väntan på att beställnin­garna på 5Gteknik ska ta fart.

– Vi befinner oss nu på bottnen innan marknaden piggnar till igen, och då är Nokia väl positioner­at, säger Rautanen.

 ??  ?? FNU V A / M A T I K A
FNU V A / M A T I K A

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland