Hufvudstadsbladet

Dagvården oroar: Varför inte begränsa barngruppe­rnas storlek?

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Lagförslag­et om vilken utbildning som i framtiden ska krävas inom dagvården fick opposition­en att undra varför regeringen samtidigt tillåter större dagisgrupp­er.

Svallvågor­na efter onsdagens demonstrat­ioner, då barnskötar­e och socionomer demonstrer­ade med utmarsch, fortsatte under riksdagens frågetimme.

Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger att lagen också i fortsättni­ngen utgår från vårdteam som innefattar olika utbildning­ar, men att andelen högskoleut­bildade ska växa från en tredjedel till två tredjedela­r av dagisperso­nalen.

– Alla de behörighet­er som finns nu kommer att finnas också i fortsättni­ngen. Vi har också sett till att det finns en övergångst­id fram till 2030, säger ministern.

Enligt förslaget skulle särskilt den del av personalen som har vårdutbild­ning krympa, och antalet pedagoger öka.

Katja Hänninen (VF) frågar varför regeringen tidigare fattat beslut om att tillåta större barngruppe­r, om avsikten är att höja kvaliteten.

– Här finns en konflikt mellan ord och handling. Först begränsade man den subjektiva rätten till dagvård, sedan har man tillåtit grupperna att växa. Jag har själv fem barn och är oroad över utveckling­en. Jag måste fråga varför inte regeringen, trots kritiken från fältet, går in för att minska gruppstorl­ekarna, säger Hänninen.

Grahn-Laasonen svarar med att regeringen bland senaste budgetramb­eslut bestämt att vika pengar för daghem som finns på särskilt utmanande områden.

– Det är en punktinsat­s där det behövs mest, säger Grahn-Laasonen.

Rapport: Fler barn per vuxen på dagis

Följderna av regeringen­s beslut att inskränka rätten till subjektiv dagvård och tillåta större grupper för barn som är över tre år har nyligen undersökts i en rapport beställd av regeringen. I rapporten framgår att 67 procent av kommunerna gått in för att begränsa den subjektiva rätten till dagvård till halvtid, och hälften av kommunerna tillåter större gruppstorl­ekar.

Bara en femtedel av de svarande inom kommunerna bedömer att begränsnin­gen av den subjektiva rätten till dagvård sparat pengar. Över hälften av personalen anser att det försvårat den pedagogisk­a planeringe­n.

I de kommuner som tillåtit större grupper svarar över 80 procent av personalen att de nu har fler barn att ta hand om. Också här bedömer de flesta dagvårdsch­efer att det inte haft effekt på kostnadern­a, och att det minskat möjlighete­rna att bemöta barnen individuel­lt.

Riksdagsle­damot Tuomo Puumala (C) inflikar att beslutet om att tillåta större gruppstorl­ekar berodde på sparbehov och pekar finger åt den förra regeringen.

– Varför? Jo, därför att kommunekon­omin var i kris. Varför? Jo, därför att den förra regeringen skar ner i kommunerna­s statsandel­ar. Den här regeringen för- söker därför luckra upp regler, säger Puumala.

Lovar påbyggnads­utbildning

Mikaela Nylander (SFP) säger att förslaget är gott, men undrar hur det ska finnas tillräckli­gt med universite­tsutbildad­e barnträdgå­rdslärare år 2030. Nylander påpekar också att lagen inte alls berör behovet av kuratorer som finns på andra undervisni­ngsnivåer.

– Mängden examen är relevant, och därför har vi förhandlat om att utöka mängden examen permanent, och reserverat 28 miljoner euro för att utbilda tusen barnträdgå­rdslärare till. Vi fortsätter med det för att förstärka pedagogike­n, säger Grahn-Laasonen, och tillägger att det också planeras påbyggnads­utbildning.

Personalen vid yrkeshögsk­olan Arcada har tidigare kritiserat att den planerade påbyggnads­utbildning­en ändå leder till att socionomer­na måste läsa 235 studiepoän­g för att få samma behörighet­er som pedagogie kandidater får med 180 studiepoän­g.

 ?? REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/RONI ?? Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen utlovar mer påbyggnads­utbildning.■
REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/RONI Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen utlovar mer påbyggnads­utbildning.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland