Hufvudstadsbladet

Lönelyft för riksdagsle­damöterna

- SPT

Riksdagens arvodeskom­mission beslöt i går att höja riksdagsle­damöternas månatliga arvoden.

Arvodesniv­ån måste vara i balans med den allmänna löneutveck­lingen i landet, skriver arvodeskom­missionen i ett pressmedde­lande.

Enligt arvodeskom­missionens beslut ska arvodena höjas i två etapper. Den första höjningen på 1,6 procent träder i kraft den 1 maj nästa vecka och den andra höjning- en på likaså 1,6 procent realiseras den 1 januari 2019.

– Arvodesniv­ån bör vara sådan att den i enlighet med grundlagen tryggar riksdagsle­damöternas oberoende, uppger arvodeskom­missionen.

Enligt kommission­ens bedömning släpar riksdagsle­damöternas arvoden trots dessa höjningar efter den allmänna löneutveck­lingen med 3,8 procent.

En riksdagsle­damot får för tillfället 6 407 euro i månatligt arvode. De riksdagsle­damöter som har suttit i riksdagen över 12 år får 6 887 euro i månaden. Talmannens månatliga arvode är 11 792 euro. Utöver detta tillkommer reseersätt­ningar och bostadsför­mån. De som leder riksdagens utskott får också ett tilläggsar­vode.

Arvodeskom­missionen består av vice häradshövd­ing Jouni Ekuri, justitie licentiat Riitta-Leena Paunio och generalsek­reterare emeritus Seppo Junttila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland