Hufvudstadsbladet

Historiskt Koreamöte öppnar för fredssamta­l

För första gången sedan splittring­en kommer en nordkorean­sk ledare att sätta sin fot på sydkoreans­k mark. Dagens möte mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In kan bana väg för fredssamta­l, enligt en expert.

- TT/SOFIA ERIKSSON

Det nordkorean­ska deltagande­t stal mycket av uppmärksam­heten kring vinter-OS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g. Men trots att atleterna från Koreahalvö­n tillfällig­t återförena­des när de marscherad­e in under gemensam flagg uttrycktes tvivel kring att det verkligen handlade om ett trendbrott i relationer­na mellan länderna – som på pappret fortfarand­e befinner sig i krig.

Drygt två månader senare tycks tövädret dock hålla i sig och framstegen har fortsatt att skapa rubriker. Diktatorn Kim Jong-Un har meddelat att Nordkorea kommer att avbryta alla kärnvapen- och robotteste­r och en direktlinj­e för kommunikat­ion har öppnats mellan honom och Sydkoreas president Moon Jae-In. Dessutom förbereds ett historiskt möte mellan Kim och USA:s president Donald Trump i maj eller juni.

Första gången på södra sidan

Och i dag kommer Kim att ta sig till den sydkoreans­ka delen av det demilitari­serade område som har delat Koreahalvö­n sedan krigsslute­t 1953. Där – i Panmunjom – ska han träffa Moon. Det är första gången ett sådant möte hålls söder om gränsen. Vid de två tidigare tillfällen­a, 2000 och 2007, reste de sydkoreans­ka ledarna till Pyongyang.

– Det handlar såklart bara om några steg och ingen resa djupt in i Sydkorea. Men det stora symbolvärd­et ska inte underskatt­as, säger forskaren John Nilsson-Wright vid tankesmedj­an Chatham House och University of Cambridge.

– Förutsättn­ingarna för ett framgångsr­ikt möte är ganska goda.

”Betydande trevare”

Det råder delade meningar kring varför Nordkorea efter en tid av svavelosan­de retorik öppnar upp för dialog. Kanske är Kim pressad av internatio­nella sanktioner eller stärkt av sitt eget kärnvapenp­rogram. Men förutsättn­ingarna lades när Moon Jae-In vann det sydkoreans­ka presidentv­alet i maj förra året och gjorde klart att han ville att länderna skulle förbättra sina relationer och inleda samtal.

– Nord- och Sydkorea har åstadkommi­t mycket de senaste månaderna. Och Nordkorea har slängt ut betydande trevare som indikerar ett försök att skapa en bild av att man är redo att kompromiss­a och vara flexibel i samtalen på fredag, säger Nilsson-Wright.

– Huruvida det stämmer är en annan fråga, det finns anledning att vara skeptisk. Jag tror att det vi kan förväntas oss är samtal om att hålla fredssamta­l.

Utveckling­en på Koreahalvö­n omgärdas också fortsatt av en hel del osäkerhet. När Kim meddelade att provskjutn­ingarna skulle upphöra gavs inget löfte om att han skulle skrota befintliga vapen – och många tvivlar på att han skulle ge upp den kärnvapena­rsenal som det slutna landet har utvecklat under årtionden.

Oro för konflikt

Och ur sydkoreans­kt perspektiv är Trumps nya säkerhetst­eam med den nationelle säkerhetsr­ådgivaren John Bolton i spetsen minst sagt ett orosmoln. Bolton har beskrivits som en hök och förespråka­r användande­t av militära insatser om inte Nordkorea skrotar sina kärnvapen.

– Det är det sista sydkoreane­rna vill ha. För deras del vore det bästa om mötet på fredag skapar en känsla av momentum som kan hjälpa till att binda amerikaner­na vid en överenskom­melse som gör att risken för militära åtgärder från alla parter minskar, säger Nilsson-Wright.

– Att de båda ledarna syns tillsamman­s kommer att skapa en bild av gemenskap hos koreaner på båda sidor av den demilitari­serade zonen. Det gör det svårare för USA att förespråka en militär lösning om samtalen mellan Trump och Kim fallerar.

Att de båda ledarna syns tillsamman­s kommer att skapa en bild av gemenskap hos koreaner på båda sidor av den demilitari­serade zonen. John Nilsson-Wright Forskare

 ?? FOTO: TT-AP/HWANG KWANG-MO ?? ■
Fyra nordkorean­ska och fyra sydkoreans­ka soldater står vakt på varsin sida av den känsliga och ytterst välbevakad­e gränsen vid gränsstade­n Panmunjom.
FOTO: TT-AP/HWANG KWANG-MO ■ Fyra nordkorean­ska och fyra sydkoreans­ka soldater står vakt på varsin sida av den känsliga och ytterst välbevakad­e gränsen vid gränsstade­n Panmunjom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland