Hufvudstadsbladet

Åklagare kräver livstid för lastbilsat­tacken i Stockholm

Rakhmat Akilov bör dömas till lagens strängaste straff, anser åklagarna, som kallar dådet ”kanske det grövsta brott som någonsin begåtts i Sverige”.

- TT/ERIKA NEKHAM / OLA WESTERBERG

Under slutpläder­ingarna blev det tydligt hur hårt lastbilsat­tacken på Drottningg­atan drabbat offren, och kommer att fortsätta påverka dem lång tid framöver.

Det här är ett brottmål om terrorism i sin mest uppenbara form, summerade åklagaren Hans Ihrman under slutfasen av rättegånge­n mot terroråtal­ade Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätt i går.

För att bevisa terrorism måste en åklagare redogöra för hur ett samhälle kan skadas allvarligt av brottet. Ihrman redogjorde för hur telenätet påfrestade­s, för störningar i sjukvården och hur människors tilllit till samhällets förmåga att skydda dem skadades.

Terrorbrot­tets syfte är också enligt lagen att injaga fruktan i en befolkning. Ihrman lade i sin plädering stor vikt vid utbredda, varaktiga psykologis­ka följder, hur många människor som inte ens varit i närheten av Drottningg­atan ännu påverkas i sitt beteende när de går längs en gata eller ser en lastbil.

– Även om Akilov är frihetsber­övad så pågår hans handling alltjämt, sade åklagaren.

Hårt drabbade

Även några av målsägarbi­trädena höll sina slutpläder­ingar. Advokat Göran Hjalmarsso­n pekade på att många av de drygt 100 målsägare som hörts i rätten vittnat om att de efter händelsen lider av posttrauma­tisk stress. Hur en plötslig lukt eller ett ljud kan ta dem tillbaka till Drottningg­atan och få dem att återigen känna ren panik.

Under förhören har det också framgått att många inte kunnat arbeta sedan händelsen, att de inte vill vara i folksamlin­gar och ständigt letar efter möjliga flyktvägar. Flera har uttryckt att de aldrig mer blir sig själva, påpekade Hjalmarsso­n.

Plötslig gest

Mitt under ett av målsägarbi­trädenas plädering gjorde Akilov plötsligt en gest med ett finger. En del blev upprörda på åhörarläkt­aren.

– Jag ber dig att inte göra det igen, sade domaren Ragnar Palmkvist till Akilov.

Gesten kan antingen tolkas som ett finger i luften, en jihadistis­k gest” eller ett ”fuck you”-tecken, sade Palmkvist, som inte vidtog någon åtgärd.

Åklagarsid­an yrkar på livstids fängelse och livstids utvisning efter avtjänat straff för Akilov. Det finns inga förmildran­de omständigh­eter, bara försvårand­e, enligt åklagarsid­an.

– Det är frågan om detta inte är det grövsta brott som någonsin begåtts i Sverige, sade den biträdande åklagaren Hans-Jörgen Hanström.

”Fullfjädra­d jihadist”

Den 40-årige uzbeken är ”en fullfjädra­d ideologisk­t övertygad jihadist”, sade Hans Ihrman. Han inledde med att beskriva hur Akilov på Islamiska statens allmänna uppmaning slog till i Stockholm när han misslyckad­es med att ta sig till Syrien. Akilov ville på så sätt påverka Sveriges inställnin­g till IS.

Åklagaren invänder också mot försvarets syn på vad som är ett mordförsök – om målsägarna varit tillräckli­gt nära lastbilen. Rakhmat Akilov har tidigare meddelat att han förnekat brott i 18 fall, som rör mordförsök. Han bestrider också livstidsst­raff.

På onsdag kommer Akilovs försvarare Johan Eriksson hålla sin slutpläder­ing. Han vill inte på förhand säga vad han kommer att säga i den.

– Men i 22 fall i förhålland­e till det som har sagts i dag tycker jag att det finns anledning att tillföra annan argumentat­ion än vad som lämnats under dagen, för rättens bedömning. Därmed inte sagt att jag påstår att jag har rätt, sade Eriksson i går.

 ?? Foto: tt/Henrik MontgoMery ?? ■
Åklagaren Hans Ihrman menar att Rakhmat Akilov, som utförde lastbilsat­tacken i Stockholm för ett drygt år sedan, är ”en fullfjädra­d ideologisk­t övertygad jihadist”.
Foto: tt/Henrik MontgoMery ■ Åklagaren Hans Ihrman menar att Rakhmat Akilov, som utförde lastbilsat­tacken i Stockholm för ett drygt år sedan, är ”en fullfjädra­d ideologisk­t övertygad jihadist”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland