Hufvudstadsbladet

Ryssland i fokus på Natomöte

Den knaggliga relationen till Ryssland står i centrum när Nato håller sitt sista ministermö­te i försvarsal­liansens snart pensionera­de högkvarter.

- Tt/Wiktor NummeliN

På torsdagskv­ällen gav ledamötern­a i USA:s senat slutligt klartecken till att utse CIA-chefen Mike Pompeo till ny utrikesmin­ister. Tanken har varit att Pompeo ska debutera i sin nya roll på dagens Natoträff – om han hinner till Bryssel.

Huvudämne där blir inlednings­vis den knaggliga relationen till Ryssland.

– I flera år har Ryssland uppvisat ett mönster av farligt beteende, sade Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på sin presskonfe­rens inför utrikesmin­istermötet.

Han sade bland annat att det är ”högst sannolikt” att Ryssland legat bakom mordförsök­et på ex-spionen Sergej Skripal i Salisbury tidigare i våras.

Samtidigt betonade Stoltenber­g vikten av att hålla regelbundn­a samtalskan­aler öppna till Moskva.

– Nu är det mer än någonsin viktigt att prata med Ryssland. Även om vi inte ser några förbättrin­gar i vår relation så är det viktigt att vi kan fortsätta hantera den relation vi har, sade Natochefen.

Andra Natoämnen i Bryssel blir läget i Syrien, kärnavtale­t med Iran och kommande nya militära utbildning­sinsatser i Irak.

Dessutom ska medlemskap­sambitione­rna för Bosnien-Hercegovin­a, Makedonien och Georgien diskuteras.

Utrikesmin­istermötet blir för övrigt det sista i Natos nuvarande lokaler i nordöstra Bryssel.

Från och med nästa möte – då försvarsmi­nistrarna samlas i juni – kommer alla samtal att äga rum i försvarsal­liansens helt nybyggda högkvarter. Flytten blir dock inte lång – den nya byggnaden väntar på andra sidan gatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland