Hufvudstadsbladet

Det är nu vi ska visa veteranern­a vår tacksamhet

- MIKAELA NYLANDER riksdagsle­damot (SFP), medlem i nationella delegation­en för frontveter­anfrågor

VETERANDAG­EN I fjol firade vi 100 år av självständ­ighet. Vår självständ­ighet krävde enorma uppoffring­ar både under krigen och under återuppbyg­gnaden av landet. Bland oss lever ännu drygt 15 000 veteraner och det är nu vi ska visa vår tacksamhet och vördnad.

Att utvecklas till en välfärdsst­at i likhet med de övriga nordiska länderna, att anta ett brett bildningsi­deal samt att bygga upp ett demokratis­kt samhällssk­ick med rättsstate­ns principer som fundament, har inte varit en slumpmässi­g utveckling. Det har krävts visioner, vilja, mod och handlingar att vid olika vägskäl välja rätt.

Väsentliga principer som jämställdh­et, jämlikhet och en avgiftsfri utbildning för alla oberoende av bakgrund har bidragit till att vårt land klassas som ett av världens främsta länder att leva i.

Den nationella veterandag­en till ära är det också på sin plats att se vad samhället gjort för att visa sin uppskattni­ng för våra veteraner. Den nationella delegation­en för frontveter­anfrågor grundades en gång i tiden för att förbättra frontveter­anernas levnadsför­hållanden. I gott samarbete med riksdagspa­rtierna har delegation­en lyckats åstadkomma förbättrin­gar.

Som exempel kan nämnas att nivån på veterantil­lägget har höjts, anslaget för rehabilite­ring har höjts och rehabilite­ring i det egna hemmet har blivit en del av veteranreh­abiliterin­gen. Krigsinval­idernas situation har förbättrat­s i och med att gränsen för när ersättning i enlighet med lagen om skada, erhållen i militärtjä­nst har sänkts. I och med att kommunerna fick rätt att ta del av vilka veteraner i kommunen som får veterantil­lägg förbättrad­es också kommunerna­s möjlighet att rikta service till samtliga veteraner.

Trots att mycket positivt har skett finns det ännu saker att korrigera. Samarbetso­rganet för de olika veteranför­bunden driver nu helt berättigat en lagändring som skulle ge samtliga veteraner samma rättighet till öppna vårdens service som krigsinval­iderna har rätt till. Det här är en lagändring riksdagspa­rtierna borde kunna enas om genast. De tilläggsan­slag som behövs borde vara en självklarh­et att ordna.

Eftersom veteranern­as medelålder är över 93 år minskar behovet av anstaltsbe­tonad rehabilite­ring, allt färre orkar resa för att få sin rehabilite­ring. Vi kan på ett kännbart sätt främja veteranern­as välmående genom att öka rehabilite­ringen i hemmen.

Anslagen för rehabilite­ring bör vara tillräckli­ga och den service, inklusive rehabilite­ring i hemmet, ska i alla kommuner och i framtiden i alla landskap, vara av lika god kvalitet. Också lagstiftni­ngen som ger krigsinval­iderna rätt till olika förmåner och service bör ändras så att även krigsinval­ider med lindrigare skada får tillgång till anstaltsre­habiliteri­ng på lika villkor.

Även de kvinnor som i årtionden stött och skött om sina män som är veteraner borde uppmärksam­mas.

Tack vare våra veteraner får vi i dag leva i ett fritt och demokratis­kt välfärdssa­mhälle. Den hedersskul­d vi har till veteranern­a övergår till en evig skam om vi inte, en gång för alla, nu förenar våra krafter för att ändra på lagstiftni­ng där det krävs och se till att behövliga resurser finns. Snart är det för sent att visa vår tacksamhet och uppskattni­ng.

Jag önskar alla en insiktsful­l nationell veterandag!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland