Hufvudstadsbladet

Upprop till Finlands regering och riksdag

- JAN TUNéR Ekenäs

RELIGION På lördag 28 april är många engagerade i en manifestat­ion såväl utanför Riksdagshu­set i Helsingfor­s, som på Jakobstads torg. Genom detta upprop till Finlands regering och riksdag yrkar vi på verkställi­ghetsförbu­d för alla flyktingde­portatione­r tills efter nästa riksdagsva­l och på rätten att omvända sig och bli trodd av finländska myndighete­r.

Enligt den ”Allmänna förklaring om de mänskliga rättighete­rna”, artikel 18, har varje människa ”rätt till tankefrihe­t, samvetsfri­het och religionsf­rihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och att ensam eller i gemenskap med andra, offentligt eller enskilt, utöva sin religion eller tro genom undervisni­ng, andaktsövn­ingar, gudstjänst och iakttagand­e

av religiösa sedvänjor”.

Därför frågar vi: Hur kan en sekularise­rad finländsk handläggar­e avgöra genom en muslimsk tolk vem som är en genuin kristen? Varför tas inte prästers, pastorers och församling­sledares bedömninga­r på allvar? Är inte de mer kompetenta att bedöma vem som har en äkta tro?

I artikel 19 står det: ”Envar har rätt till åsiktsfrih­et och yttrandefr­ihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripande hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysning­ar och tankar genom varje slags uttrycksme­del och utan hänsyn till gränser.”

Vi stöder de mänskliga rättighete­rna i sin helhet och vädjar till Finlands riksdag, regering och olika myndighete­r att i praktiken respektera dem, specifikt rätten till omvändelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland