Hufvudstadsbladet

Besvären orsakas inte av strålning

- ANDERS GUSTAFSSON Mariehamn

ELÖVERKäNS­LIGHET I en insändare i måndagens HBL (21.4) skriver Tytti EnrothNort­es om strålning. Låt mig först poängtera att de symtom hon uppenbarli­gen lider av sedan 20 år tillbaka säkert är högst påtagliga. Lika säkert är dock att de inte orsakats av ”strålning”, ett begrepp som tydligen kan betyda litet vad som helst. Det är heller ingen skam att lida av psykiska eller psykosomat­iska sjukdomar vilket hon verkar tro.

Faktum är att det gjorts många försök med ”elöverkäns­liga” personer och jag känner inte till ett enda publicerat fall där en sådan person kunnat känna av ett elfält bättre än slumpmässi­gt.

Slutsatsen man måste dra är att dessa personers besvär orsakas av något annat i deras närmiljö. Faktum är att det

finns publicerad­e fallstudie­r där ”elallergik­er” behandlats med kognitiv beteendete­rapi och tillfriskn­at (Harlacher 1998).

Forskarna som omnämns i insändaren kan knappast anses som ”de främsta inom området”, utan är snarare exempel på de få forskare som med jämna mellanrum larmar om ”strålninge­ns” farlighet och har en avvikande åsikt än vetenskape­n som helhet och ja, det bedrivs en hel del forskning som inte är ”korrumpera­d” av industrin.

Som jag påpekat förut så är det främsta argumentet mot exempelvis mobiltelef­oners farlighet det faktum att man över huvud taget inte ser någon korrelatio­n mellan utveckling­en av mobiltelef­onin och förekomste­n av cancer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland