Hufvudstadsbladet

Rättfärdig­ad makt som dagsverke

-

När FN:s säkerhetsr­åd förra veckoslute­t för första gången i sin historia möttes utanför New York, på Dag Hammarskjö­lds gård Backåkra i Skåne, gav det mig anledning att plocka fram den lilla samlingen som Hammarskjö­ld själv kallade dagbok.

Bläddrade och funderade om där skulle finnas någon visdom som kunde tjäna som ledstjärna för säkerhetsr­ådet, i synnerhet dess permanenta medlemmar, som tycks ha så svårt att inse sitt ansvar för Syrien.

Men anteckning­arna är personliga, en resa in i Hammarskjö­lds inre. Han kommer inte med goda råd utan pejlar sig själv mot omvärlden och världsallt­et.

”Blott den förtjänar makt som dagligen rättfärdig­ar den”, skriver han innan han väljs till FN:s generalsek­reterare.

Rättfärdig­ad makt, ja. Som jag förstår det är dess motsats missbruk av makten – men jag är inte alls säker på att det är den enda tolkningen.

Min version får i alla fall duga som grund för det fortsatta resonemang­et kring FN, säkerhetsr­ådet och Syrien.

”Situatione­n kan liknas vid den som rådde under kalla kriget”, sade FN:s generalsek­reterare António Guterres på presskonfe­rensen tillsamman­s med Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven i måndags. ”Men det finns två fundamenta­la skillnader”, fortsatte han. Under kalla kriget fanns det två supermakte­r som kontroller­ade sina respektive satellitlä­nder. I dag agerar flera stater självständ­igt. Den andra skillnaden är att de mekanismer som fanns på plats under kalla kriget för att utöva kontroll och förhindra att man plötsligt befann sig i ett okontrolle­rat tillstånd, inte längre existerar.

Jag vet inte om man kan kalla de permanenta säkerhetsr­ådsmedlemm­arnas bristande förmåga när det gäller situatione­n i Syrien för missbruk av makt. Men en skrämmande brist på ansvarskän­sla och humanitär solidarite­t med Syriens folk handlar det om i alla fall.

Guterres underströk att man under det informella mötet ändå kunnat enas om två saker: att hjälpen måste nå alla som behöver hjälp och att det behövs en förhandlin­gslösning. Han kallade mötet ”konstrukti­vt”. Jag hoppas hans optimism är välgrundad.

Men han medgav att det är långt kvar innan säkerhetsr­ådet kan nå en överenskom­melse om hur man ska hantera situatione­r där kemiska vapen har använts. Det dröjde oförsvarli­gt länge för de internatio­nella OPCWforska­rna att ta sig in i Douma. Och även om de två veckor efter attacken lyckas fastställa att det verkligen handlade om en attack mot civila med förbjudna kemvapen – Ryssland och Syrien blånekade och sade att inga kemvapen använts – så finns det ingen mekanism för att fastställa vem som är skyldig. En sådan mekanism fanns tidigare, sade Guterres, men Ryssland motsatte sig den. Och vidare har man inte kommit.

En opartisk undersökni­ng för att fastställa inte bara användning­en utan också skulden måste ändå vara målet i slutändan, sade Guterres. Men han fick det att låta som om det gällde framtiden, inte retroaktiv­t.

Fokus har legat på kemattacke­n. Men själva problemet ligger djupare.

I en artikel av forskaren Lina Khatib från Chatham House påpekar Khatib att konflikten inte kan lösas med hjälp av enbart militära straffåtgä­rder, oberoende av hur kraftiga de är. Både Assads styrkor och rebellerna har visat att de kan överleva, skriver hon.

Många i väst verkar vara benägna att låta Assad ”vinna” och inte göra någonting alls i hopp om att Syrien då ska bli mer ”stabilt”. Det är kortsiktig­t och farligt. Det kan bädda för en ännu blodigare konflikt i framtiden, menar hon.

Med andra ord, det grundlägga­nde problemet består så länge Assad sitter kvar vid makten. Och han har inte tänkt avgå.

Rysslands position är central. Men för att Ryssland ska börja förhandla på allvar måste Ryssland övertygas om att också USA menar allvar. Khatib ser stödet från Storbritan­nien, Frankrike och Saudiarabi­en som en möjlighet till att en enad front skulle kunna skapas och att man därmed kunde skapa en ännu bredare internatio­nell plattform. Khatib påminner om att det inte är kemiska vapen som är det största problemet i Syrien. De är i själva verket symtom på själva grundprobl­emet, det vill säga Assads regim som har godkänt användning­en av dessa vapen. Hon säger också att om Assad avskräcks från att använda kemvapen och fortsätter använda konvention­ella vapen mot sina egna medborgare och olagligt gripa folk och utsätta dem för tortyr så är inte mycket vunnet.

”Det kan aldrig bli fred i Syrien så länge Bashar al-Assad är kvar vid makten. Så länge den regeringen sitter kvar finns de orsaker som ledde till folkets protester kvar, ytterligar­e stärkta av regeringen­s agerande under de senaste sju åren. Parametrar­na för detta beteende kommer inte att ändras även om regeringen ’vinner’. Som historien har visat blir inte diktatorer reformiste­r över en natt ”, är hennes slutsats.

Hammarskjö­ld igen. Och om att varje dag rättfärdig­a sin makt. Efter sju år av krig i Syrien kan man åtminstone säga att Assad inte har rättfärdig­at sin makt. Makt innebär också ansvar. Ett skräckväld­e som Assads är att missbruka sin makt.

Då infinner sig frågan om säkerhetsr­ådets fem permanenta medlemmar med vetorätt, själva kan bevara – eller uppnå – ett internatio­nellt anseende genom att stödja ett skräckväld­e? Och kalla det att rättfärdig­a sin makt inom FN.

Jag vet inte om ”Vägmärken” i översättni­ng fanns tillgängli­g på Backåkra. Men visst vore det fint om deltagarna i det informella säkerhetsr­ådsmötet åtminstone hade tillfälle att bläddra i den.

I min bokhylla finns sedan tonåren Dag Hammarskjö­lds bok ”Vägmärken”. En liten samling maximer och dikter som FN:s generalsek­reterare hade lämnat efter sig. De hittades efter att planet han färdades i störtat i september 1961.

YRSA GRüNE frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland