Hufvudstadsbladet

Kaj Turunen – mer än ett avhopp

-

Kaj Turunen gjorde väl ifrån sig i riksdagsva­let 2015 och fick nästan 7 000 röster i Sydöstra Finlands valkrets. Nyslottsbo­n Turunen är företagare med ett ekonomitän­k som ligger Samlingspa­rtiet nära.

Turunen hoppar från ett smältande isflak till vad han hoppas ska vara torra land då han söker sig till Samlingspa­rtiet, och välkomnas av ett parti som haft svårt att hävda sig just i Nyslott. Hur hans avhopp tas emot av väljarna får vi se i april 2019.

Turunens avhopp tar fram det teatralisk­a i politiken. Avhoppet har pyrt i enskilda samtal mellan honom själv och Samlingspa­rtiet sedan februari, varför man ju måste fråga sig ”varför just nu?”.

För Samlingspa­rtiet var det en lyckträff att ha Turunen som ett äss i ärmen efter förra veckans debacle då den högprofile­rade populisten Harry ”Hjallis” Harkimo meddelade att han lämnar partiets riksdagsgr­upp, startar en ny politisk rörelse och kritiserad­e ordförande Orpo för toppstyrni­ng.

Nu inte bara återställd­e man antalet ledamöter i riksdagsgr­uppen utan lyckades rikta uppmärksam­heten ifrån Harkimo och kunde låta Kaj Turunen prisa Petteri Orpo som en ”lyssnande” partiordfö­rande.

Teatern fortsatte med ett hätskt angrepp från Blå framtids ordförande Sampo Terho som anklagade Samlingspa­rtiet att konspirera genom att fiska avhoppare och sträva till att fälla reformen och lägga skulden på De blå.

Sampo Terhos upprördhet över ETT avhopp är patetisk då han själv leder en grupp som 20 man stark (två ledamöter ångrade sitt uttåg) hoppade av den riksdagsgr­upp de invalts i.

Österbotte­ns tidning Henrik Othman om riksdagsle­damoten Kaj Turunens avhopp från De blå till Samlingspa­rtiet. Sensatione­n var oproportio­nerlig. Avhopp har inträffat genom tiderna. Keskisuoma­lainen om att kärnan i Turunens avhopp är De blås svaghet.

Hemmasitta­ndet innebär minskad risk för fysiska faror, men psykiskt mår de unga uruselt. I USA har depression­er och självmord bland tonåringar skjutit i höjden – skyrockete­d – sedan 2011. Aftonblade­t Ann-Charlotte Marteus om att 90- och 00-talisterna är mer av hemmasitta­re än tidigare årskullar.

 ?? LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? ■
Kaj Turunen.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ■ Kaj Turunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland