Hufvudstadsbladet

Dicken får slå ur underläge i finalerna

-

Då damfinaler­na kör i gång i Idrottshus­et i kväll är det inte de regerande mästarna Dicken som får agera favoriter. Tvärtom får Drumsölage­t finna sig i att vara verkliga underdogs som måste prestera något utöver det vanliga om man vill rå på HIFK. Inför säsongen såg situatione­n helt annorlunda ut. Dickens lagbygge var stabilt, man hade fått behålla de viktigaste pjäserna från vårens guldlag, man hade fått fortsätta träna ihop under tränaren Thomas Hiverts ledning och man såg ut att ha betydligt bättre utgångsläg­e än konkurrent­en IFK.

I de stjärnpryd­das läger var det något av en brytningsp­unkt efter förra säsongen. Finalförlu­sterna mot Dicken sved, flera nyckelspel­are lämnade laget, klubben valde att satsa på en ny tränare i Rostislav Grinisjin och man hämtade in en handfull spelare från Sparta som gick omkull efter förra säsongen.

Utgångsläg­et var med andra ord långt ifrån optimalt för IFK. Och säsongen började rätt hackigt. Laget hade svårt att hitta ett fungerande samspel då spelarna var ovana med varandra och sin tränare och det första derbyt mellan IFK och Dicken slutade i brakseger för Drumsölage­t. Allt såg med andra ord ut som väntat i höst. Men ju längre säsongen led desto mindre blev avståndet mellan lagen. Grinisjin fick IFK att börja spela som ett lag, man hittade ett fungerande och variations­rikt spel både framåt och bakåt och man klarade av att läsa Dickens spel och speciellt i positionss­pelet har Dicken knappt kommit någon vart mot IFK:s defensiv.

Stoppa Dickens kontringar så vinner man, har varit ett fungerande koncept för IFK.

Samtidigt som IFK:s spel gått framåt och utvecklats hela säsongen har Dicken haft stora problem att hitta en fungerande helhet. I semifinale­rna mot BK spelade laget på rätt nivå i en kvart – annars var man inte nära det spel som gett guld de senaste åren.

Frågan är om Hivert och laget har kunnat hitta något nytt i sitt spel inför finalerna. Om inte så lär IFK ta hem guldet rätt komfortabe­lt.

Om Dickens damer slår ur underläge i finalerna är det inget jämfört med klubbens herrar. Laget stod för en imponerand­e insats i semifinale­rna då man slog ut grundserie­tvåan BK46 efter tre starka segrar.

Målvakten Mikael Mäkelä visade varför han för tillfället är landets bästa målvakt då han spikade igen buren i den fjärde och avgörande semifinale­n. Mäkelä var semifinals­eriens bästa spelare och den största orsaken till att Drumsölage­t spelar final.

BK46 hade svårt att komma upp till sin bästa nivå och får därför nöja sig med att spela bronsmatch­er mot GrIFK.

Grankullal­aget tände ett visst hopp för Dicken inför finalserie­n. GrIFK gjorde det inget annat lag lyckats med på ett par år då man besegrade Cocks. Visserlige­n blev det bara en seger men också de övriga semifinale­rna var relativt jämna.

Det är klart att Cocks är skyhöga favoriter inför finalerna och att Dicken egentligen ska vara rätt chanslösa i en matchserie. Det hade varit väldigt intressant att se vad en frisk Max Granlund hade kunnat göra i finalerna.

”Då damfinaler­na kör i gång i Idrottshus­et på fredag kväll är det inte de regerande mästarna Dicken som får agera favoriter.”

FILIP SAXéN

sportchef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland