Hufvudstadsbladet

”Mercedes ingen diva men en nyckfull kvinna”

Mercedesdu­on ligger tvåa och trea i VMserien. Men vissa problem tycks det tyska storstalle­t ha inför deltävling­en i Baku.

- FREDRIK AF PETERSENS

Förra året klagade inte bara Lewis Hamilton, Valtteri Bottas utan också teamchefen Toto Wolff på att Mercedes bil uppförde sig som en diva. Under vintern tog man fram en ny bil som skulle vara lättare att kontroller­a. Hur gick det?

I Kina gick det inget vidare och Wolff medgav att man inte kunde hävda sig där mot de övriga toppstalle­n.

– Bilen är ingen diva. Jag skulle snarare vilja kalla den en nyckfull och oförutsägb­ar kvinna, säger Wolff.

Efter vintertest­erna menade stallet att alla problem är lösta men inledninge­n på säsongen har inte varit den önskade.

Hur förklarar man formsvacka­n?

– Däcken, säger James Vowles, som är ansvarig för taktiken,

– I år spelar en större roll. Styrkeförh­ållandena mellan Ferrari, Red Bull och oss ändras beroende på vilken bana vi är på och med vilka däck vi kör med. Asfaltens temperatur spelar också in.

– När vi kör på en bana där vinden kommer och går eller temperatur­en går upp och ner ser man hur varvtidern­a kastar med en sekund.

Vilken blandning man kör med i Baku återstår att se.

– I Melbourne var vi snabba på både ultra soft och soft. I Bahrain var Ferrari snabbare på super soft men de slets mer. Och i Kina var Red Bull ovanligt snabba med soft.

– Men det är svårt att säga att en blandning passar en bil perfekt för vädret spelar en stor och oförutsägb­ar roll.

I Kina var skillnaden i asfalten mellan fredagen och lördagen inte mindre än 15 grader och på söndagen hade den stigit med smått otroliga 40 grader.

Förarna pratar också ofta om vinden. Både med- och motvind och den kan bli ett problem på den mycket långa rakan i Baku, som slutar med en tvär vänsterkur­va.

Ferrari starkast

Det handlar inte bara om däck utan också om olja. Och det råder ingen tvekan om att Mercedes monopol att ha den starkaste motorn brutits av Ferrari. Scuderias motor går på högvarv med diverse risker medan Mercedes med oljeförbru­kningen har tagit det säkra före det osäkra.

Det är kanske anledninge­n till att bilen ofta blir frånkörd.

Om man kollar informatio­nen från de tre första loppen råder det ingen större tvekan om att Ferrari har ökat motorstyrk­an rejält. På rakorna såg man klart och tydligt förra året att Ferrari förlorade men inte nu längre och inte heller i kurvorna.

FIA misstänkte förra året att flera team sprutade in olja i förbrännin­gskammaren och på det sättet ökade motorstyrk­an. För att stoppa det har man infört en ny regel. Förbruknin­gen får bara vara 0,6 liter olja per 100 km.

Jo Bauer, som är Fia:s besiktning­schef, är i år extra noggrann och mäter exakt. I Melbourne låg Mercedes och Ferrari med 0,58 l knappt under den tillåtna gränsen för att vara på den säkra sidan.

Skillnaden mellan de två motorerna är nog också svaret på varför det alltid ryker kraftigt från Ferrarimot­orn när den startas men inte från den tyska.

– Vi kvävs när de startar motorerna, säger Niki Lauda, som är chef för Mercedes motorsport.

De två teamen har nämligen garagen bredvid varandra och man misstänker att det italienska fullblodet gör av med mer olja än vad som är tillåtet men att Fia ibland ser mellan fingrarna.

En gåta

I Kina sa Lewis Hamilton att för honom var det en gåta hur Ferrari lyckades att ha en bil som var lika bra överallt och under olika förutsättn­ingar. Vad ingenjörer­na kommit fram till är att när det gäller däcken är man mer eller mindre lika bra men Ferrarin är snabbare när det antingen är lite kallare eller varmare.

Pirelli har med avsikt tagit fram däck med större variatione­r än tidigare och det gör att teamen har olika strategier i loppen. För fansen blir det spännande men för stallens experter en riktig utmaning.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSE­V ?? ■Det gäller för Mercedes att välja rätt däck i Baku.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSE­V ■Det gäller för Mercedes att välja rätt däck i Baku.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland