Hufvudstadsbladet

Anyuru vill vara sansad muslimsk

Han har ett ”turbulent och fantastisk­t” år bakom sig. När Johannes Anyuru i december tog emot Augustpris­et och tackade Gud med den arabiska frasen ”Alhamdulil­lah” var det en viktig symbolisk handling. 2017 var året då han valde att formulera sig som musli

- TT/SARA ULLBERG

Johannes Anyuru sträcker sig ivrigt efter tekoppen. Han är sliten efter en natts dålig sömn på ett hotellrum med ”en konstig jättestor tapet” och ett arbetstemp­o som åtminstone på papperet ser ut att vara extremt högt.

Skriver filmmanus

Knappt har uppmärksam­heten kring den Augustpris­belönta romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar lagt sig förrän det är dags att presentera nästa bok, essäsamlin­gen Strömavbro­ttets barn. Samtidigt skriver han på filmmanuse­t till De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, planerar in nya skrivarkur­ser för ungdomar i Göteborgs förorter och skissar på en kommande roman. Hemma pockar yngsta dottern Aya, 19 månader, och resten av den stora familjen Nelson-Anyuru på uppmärksam­het.

– Egentligen skulle jag behöva semester, säger han med det snabba tillägget ”skriv inte det”.

Nej, Johannes Anyuru är inte ute efter att plocka enkla sympatipoä­ng. Han har alltid ansträngt sig för att hitta precisa formulerin­gar, sådana som inte går att avfärda eller missförstå, men nu är det viktigare än någonsin. Terrordåde­t på Drottningg­atan i Stockholm i april 2017 blev en sorts vägval för honom som offentlig person.

– Det har varit ett år när jag har

valt att formulera mig som muslim i stället för i huvudsak som en svart människa, eller inom citationst­ecken ”en människa”. Jag har bara talat som muslim – och den rösten är annorlunda och ovan för mig att tala med, säger han.

Moraliskt förkastlig­t

Hur skiljer sig den rösten från andra? Som svart refererar han till en berättelse om rasism och antirasism som nästan alla människor i Sverige skriver under på, menar Anyuru. Den säger att man inte ska döma en människa för att den har svart hår, att det är fel att göra det, att det är moraliskt förkastlig­t.

– Det går att vara mycket mer radikal, hård och kompromiss­lös när man talar om en rasism som handlar om vithet och svarthet. Men att tala som muslim är inte alls så. Det är en mycket, mycket mer komplicera­d fråga.

Han letar efter något att exemplifie­ra med och hamnar lite frustrerat i den ofta debatterad­e frågan om böneutrop i svenska städer, varför så många är emot det?

– Jag tror inte att det är så enkelt som att det bara handlar om rasism. Och även om det skulle vara så finns det ingen konsensus i Sverige om att det skulle vara så.

”Är en förhandlin­g”

I sådana sammanhang kan man inte

gå in i debatten med en lika kompromiss­lös attityd, med en färdig föreställn­ing om hur berättelse­n ska se ut.

– Det är en förhandlin­g på något sätt, som på något märkligt sätt liknar poesi. För när du skriver poesi måste du också skriva fram den berättelse som du anropar, skriva fram den grammatik som du använder, i samma gest, i samma språng.

Just den skillnaden är märkbar i Strömavbro­ttets barn med texter samlade från 2010 till 2018. De tidiga texterna om rasism och klass har en hårdare, mer konfrontat­iv ton medan de essäer som har ett senare datum ofta upplevs som öppnare och mer resonerand­e. Några av tex-

terna har också kommit till i samarbete med andra, med hustrun Sara Nelson, med ungdomarna i de skrivarkur­ser arrangerad­e av gräsrotsin­itiativet Pantrarna.

Från början tänkte han publicera boken samtidigt som De kommer att drunkna i sina mödrars tårar – som ett slags hjälp på vägen för romanens läsare.

– Uppriktigt talat var jag orolig för hur romanen skulle bli läst. Och då tänkte jag att om jag ger ut det jag har skrivit på kultursido­r och akademiska tidskrifte­r så blir det en sorts bruksanvis­ning till mina värderinga­r, i brist på bättre ord. Men det avstyrde min förläggare, han tyckte att det var en dålig idé – och det var det ju.

Det gav honom tid att skriva fler essäer, bland annat ett par större texter om islam i den svenska politiken. Varför var det viktigt?

– Hur ska jag uttrycka detta så att det inte blir dumt? För att islam har hamnat mitt i svensk politik, mitt i europeisk politik, mitt i europeisk självförst­åelse. Det har blivit en mörk spegel som Europa tittar in i och säger ”det där är inte vi”. Johannes Anyuru uppträder i Helsingfor­s på festivalen Helsinki Lit den 25 maj.

 ?? FOTO: TT/JESSICA GOW ?? ”För tio år sedan upplevde jag inte att jag tillhörde medelklass­en. Då skrev jag från Hisingen, från en liten rutten etta jag bodde i. Jag skrev från fattigdom och från arbetarkla­ssen”, säger Johannes Anyuru.
FOTO: TT/JESSICA GOW ”För tio år sedan upplevde jag inte att jag tillhörde medelklass­en. Då skrev jag från Hisingen, från en liten rutten etta jag bodde i. Jag skrev från fattigdom och från arbetarkla­ssen”, säger Johannes Anyuru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland