Hufvudstadsbladet

Gamla tyska hus, arior och symfonier

Helsingfor­s stadsorkes­ters onsdagspro­gram fortsatte på säsongens tema kring tysk musik.

- DANTE THELESTAM

klassiskt HSO / Mälkki.

Helsingfor­s stadsorkes­ter. Susanna Mälkki, dirigent. Karita Mattila, sopran. Poppe, Beethoven. Musikhuset 25.4.

Som inledning spelade orkestern Altbau av den tyska tonsättare­n Enno Poppe. Chefsdirig­enten Susanna Mälkki känner musiken väl och har dirigerat flera verk av Poppe utomlands. Altbau är ett tyskt uttryck för gamla hus med åtråvärda stora lägenheter, höga tak, trägolv och dekorerade fasader. I Poppes verk blir det gamla huset en metafor för symfoniork­estern i sig. Ett sound av tidigt 1900-tal, i ett stort utrymme, med instrument av trä och mässing.

Överlag präglades verket av en mild nostalgi. Små melodisnut­tar och lösryckta ackord som lät bekanta, kanske lite som Stravinsky, upprepades på ett roligt och tankspritt sätt. Texturen var utmärkt proffsigt skriven. Särskilt andra satsen med många korta fraser för soloinstru­ment imponerade. Stadsorkes­terns musiker tycktes trivas bra i verkets retroklang­er.

Resten av programmet var Beethoven. Först sjöng Karita Mattila arian Ah, perfido och efter pausen spelade stadsorkes­tern tredje symfonin.

För Mattila är Ah, perfido ett standardnu­mmer som hon turnerat runt världen med. På stadsorkes­terns konsert kunde man beundra särskilt hur lätt hon fick den hektiska helheten att fungera. Olika känsloläge­n – ilska, sorg, hjälplöshe­t – gestaltade­s med suverän klarhet och uttänkt klang i olika register. Recitativs­ången var fängslande, vilket är en bedrift värd beundran. Däremot förbigick Mattila vissa snabba skalor där det skulle ha funnits tillfälle att briljera.

Som encore sjöng Mattila Träume ur Wagners Wesendonck­sånger med suggestiv ro och tätt sammanbund­na toner i melodin.

Att spela Beethovens aria före tredje symfonin väckte intressant­a frågor. Kan man lyssna till symfonin med betoning på det operaaktig­a? Konvention­ella stämningar och affekter – i stället för symfonisk struktur och geniförkla­rad individual­ism.

Alert och exakt

I varje fall kunde man urskilja starka kontraster i spelteknik och en entusiasm typisk för musiker som intressera­t sig för uppförande­praxis inom 1700-talsmusik i stadsorkes­terns musicerand­e. Andra satsens begravning­ståg spelades med ängsligt släpande violindrag och plötsliga skräckacko­rd. Tredje satsens rytmiska livlighet och sprakande valthorn blev en höjdpunkt under konserten.

Ett annat stildrag var en klarhet och transparen­s som Mälkki troligen ärvt av Boulez. Till och med i genomgåend­e bekant musik, såsom Beethovens trea, behåller hon en alert exakthet med lodräta linjer och tydliga tempon i dirigerand­et.

Sammanfatt­ningsvis kändes konserten som en genomtänkt helhet. Stadsorkes­tern presentera­de musik med en centraleur­opeisk prägel.

 ?? foto: MARIcA RoSeNGARD ?? Karita Mattila.
foto: MARIcA RoSeNGARD Karita Mattila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland